Нагоре: С колко ще се вдигне вноската по кредита при

...
Нагоре: С колко ще се вдигне вноската по кредита при
Коментари Харесай

Нагоре: С колко ще се вдигне вноската по кредита при по-високите лихви

Нагоре: С какъв брой ще се вдигне вноската по заема при по-високите лихви. Какво ще се случи с заемите и депозитите у нас след решението на Европейската централна банка /ЕЦБ/ да вдигне лихвения %?

Решението от предишния четвъртък е за скок с невижданите за историята на еврозоната 0,75 процентни пункта, до 1,25%. Още по-важният сега лихвен %, който банките получават за депозитите си в ЕЦБ, се покачва от 0 на 0,75%, оповестиха от регулатора.

С този ход ЕЦБ се причисли към над 40 централни банки по света, в това число Федералния запас на Съединени американски щати, които утвърдиха покачвания от по 75 б.п. в опит да озаптят галопиращата инфлация. В еврозоната тя доближи 9,1% на годишна база през август. А у нас е двойна – съгласно данните на Национален статистически институт, в България животът през август е със 17,7% по-скъп в съпоставяне със същия месец на 2022 година

Предстоящият нов цикъл на международната стопанска система, който допуска смяна, се случва на разнообразни скорости в Европейски Съюз и Съединени американски щати. Докато ФЕД направи доста по-бързи стъпки в преодоляването на инфлацията, ЕЦБ се движи по-умерено. Не чакаме трагични промени – лихвите ще се покачват гладко и междинната смяна на лихвите по депозитите ще залегне във вноските по заемите. Това разяснява Цветанка Минчева, основен изпълнителен шеф и ръководител на УС на една от огромните банки у нас.

Кредитите в долари и евро, при които реакцията с повдигането на лихвата би била моментална с смяната на една от съставените елементи, са относително малко в българските банки. Тяхната политика е да подтикват клиентите заемите им да са във валутата, в която са приходите, като по този начин се заобикаля валутният риск.

Цветанка Минчева уточни другите прагове на смяната – първо се покачват лихвите на привлечените средства, тъй като цената на парите става по-скъпа. Всяка банка си има предел и когато междинната цена на депозитите го премине, се постанова и повишението на лихвите по заемите.

„ При повишение на междинната рента по депозитите с 0,25 %, ще прекалкулираме вноските по заемите. Справедливо е за клиентите – с по-високите вноски по заемите ще плащаме за по-скъпия запас – парите на депозит “, обясниха от банката.

Експертите й са пресметнали и с какъв брой ще се усили вноската по заема при повишаване на привлечените средства с 0,5 на 100.

За образец е употребен един от най-масовите заеми – 30-годишен, ипотечен, за 160 000 лв. – при смяна с 0,5% на лихвите по депозитите, ползвателите на подобен заем ще заплащат месечна вноска с 35 лв. повече, показаха Борислав Генов, шеф „ Банкиране на дребно “ и Димитър Пенков, шеф „ Карти “ в същата банка.

Според банкерите, много сериозен интерес има към заемите с закрепена рента, която нормално е за 5 година За този период клиентите са сигурни, че няма да има промени в разноските, които заделят за обслужване на банковите си отговорности.

Обръщането на икономическия цикъл е значимо за бизнес плановете – в случай че в предишния интервал са били ефикасни, то в този момент те би трябвало да се премислят.

В същото време лихвите по нови ипотечни заеми у нас са измежду най-ниските в света и по този индикатор България се подрежда паралелно до Швейцария и Япония. Докато в Съединени американски щати ипотеките са към 5%, тук към момента има много нападателни предложения на доста по-ниски цени.

По данни на Българската национална банка, към края на юли междинният лихвен % по ипотечните заеми в лв. е в размер на 2,47 %, което е рекордно ниско ниво.

Висока инфлация ще има и през идната година, показаха от банката. Средногодишната инфлация през 2023 година ще е 7,8 на 100 при по-ранна прогноза от 4,5 на 100. Поскъпването на живота няма да е обвързвано единствено с високите цени на горивата. Заради войната в Украйна ще се засеят по-малко площи зърнени култури, което пък ще вдигне цените на питателните артикули. За България това е опция, тъй като ние сме чист експортьор на зърно, сподели Цветанка Минчева.

„ Готвим се за криза, само че прогнозите ни са за позитивен растеж на стопанската система “, добави основният шеф на УниКредит Булбанк. По думите й, има два типа фактори, които въздействат на стопанската система ни. Единият подготвя към криза, само че другият, като да вземем за пример скъсяването на веригите на доставки и бурното развиване на някои браншове, бута стопанската система в противоположната посока.

„ В момента не се виждат сигнали, които сочат криза “, уточни Минчева. Има рекордни растежи в кредитирането, рекордна събираемост на заемите и рекордно ниско равнище на неприятни заеми. Банковата система е добре капитализирана.

Бизнесът търси способи да понижи енергоемкостта на производствата си. Над 30 % от вложенията на бизнеса са за фотоволтаични системи, които да понижат разноските на компаниите за сила, добави още Цветанка Минчева.

Източник:
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР