Наглостта на управляващите продължава да дълбае дъното. Правителството тихомълком е

...
Наглостта на управляващите продължава да дълбае дъното. Правителството тихомълком е
Коментари Харесай

Кабинетът запали нов скандал с бонуси за висши чиновници

Наглостта на ръководещите продължава да дълбае дъното. Правителството тихомълком е одобрило нова законова смяна, която ще разреши на висши държавни служители да вземат участие в бордове на предприятия и да си докарват спомагателни приходи.  За това сигнализира гражданската платформа " Изправи се.БГ ".

" Министерският съвет е одобрил промени в Закона за жп превоза, които бетонират нови тлъсти бонуси за основните секретари на Борисов, Радев и Караянчева (т.е. на Министерски съвет, Президенството и Народното събрание, бел. ред.). 

Междувременно министърът на превоза призна, че кабинетът " Борисов " е одобрил назначението на висши чиновници по управителен и управителни препоръки.  Има такава корекция, само че дали те ще взимат хонорари, Народното събрание ще реши, изясни Росен Желязков в предаването " Лице в лице " на бТиВи.  

Главните секретари на тези три институции, както и главните и административните секретари във ведомствата, не просто ще влизат в бордовете на държавни предприятия, но и ще получават тлъсти
бонуси за участията си - нещо, което досегае бе неразрешено с няколко закона това беше неразрешено ", възмути се председателката на " Изправи се.БГ “ Мая Манолова в своя обява във Facebook.

Тя показва, че според измененията в Закона за жп транспорт " инсталирането в бордове против тлъсти хонорари ще важи за основните секретари на Народното събрание, на президента и на Министерския съвет, за основните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянния секретар на Министерството на външните работи и постоянния секретар на защитата, както и за ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица ".

 

Само преди дни в Преходните и заключителни разпореждания в Закона за Данък добавена стойност бе прокарана друга сходна смяна - на текстове в Закона за държавния чиновник и в Кодекса на труда, която позволява на служителите да вземат участие в управителни, управителен и надзорни препоръки и да си докарват втори и трети заплати, както и да взимат тантиеми и други
бонуси от тези си участия.

" Става дума за съвършено готова скица – анулира се възбраната за държавните служители през Закона за Данък добавена стойност и се отстранява възбраната за основните  секретари посредством Закона за железопътния превоз, тъй че всички те да получат парче от баницата броени месеци преди постоянните избори. Министерският съвет и персонално Борисов, като министър председател, е в „ игра “ с депутатите от ГЕРБ и няма оправдания за дейностите нито на Министерски съвет, нито на Менда Стоянова, която внесе порочните ремонти в Закона за Данък добавена стойност ", разяснява Манолова. 

" Тези промени са в нарушение на  Закона за противодействие на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество; Закона за обществените предприятия, Кодекса на труда, Закона за държавния чиновник и Закона за обществените финанси, съгласно които нито основните секретари, нито ръководителите на бюджетни организации, нито възложителите на публични поръчки могат да вземат участие в бордове и не могат да получават пари за това. В последната близо година обаче има каскада от законови промени за легализиране на
бонуси, заплащания и други хонорари на определен кръг от привилегировани лица, написа лидерката  на " Изправи се.БГ ".

 

Промените в Закона за жп  превоза, в които са прокарани скандалните текстове, към този момент са импортирани в Народното събрание и следва разглеждането им. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР