Нагласите на германските анализатори и инвеститори се влошиха през април

...
Нагласите на германските анализатори и инвеститори се влошиха през април
Коментари Харесай

Отслабване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през април



Нагласите на немските анализатори и вложители се утежниха през април за пръв път от пет месеца насам предвид на терзанията за по-стриктен локдаун във водещата европейска стопанска система на фона на третата вълна на коронавирусната пандемия.

Това демонстрират резултат от последно изследване на центъра за европейски стопански проучвания Zew.

Индексът на основания в Мюнхен проучвателен институт Zew, измерващ бъдещите стопански упования в Германия за идващите шест месеца, се намали през април до 70,7 пункта от 76,6 пункта през март при осреднена прогноза за поившение към 79,0 пункта. Това съставлява първо намаляване на инвеститорските стопански настройки от ноември 2020 година, когато в Германия беше въведен втория, въпреки и по-мек локдаун от началото на пандемията.

Въпреки че показателят бележи известно намаляване, той остава близо до неговия 20-годишен връх от септември 2020 година на равнище от 77,4 пункта (най-високо равнище от май 2000 година) и откакто при започване на новия противоепидемичен локдаун през предишния ноември показателят се срина в началото до 39,0 пункта.

В същото време и показателят, определящ оценките на вложителите за настоящите стопански условия в Германия, се покачва през април до -48,8 пункта от -61,0 пункта месец по-рано и при упования за по-сдържано покачване до -53,0 пункта.

Zew показател на експертните стопански настройки



" Експертите на финансовия пазар са в известна степен по-малко еуфорични, в сравнение с през предходния месец. Индикаторът на института Zew за икономическите настроения обаче към момента е на доста високо равнище, като актуалната обстановка се прави оценка доста по-положително, в сравнение с през март ", разяснява изследването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

" Страховете от по-строги противоепидемични рестрикции доведоха до спад в упованията за частно ползване. Въпреки това вероятностите за износа са по-добри от предходния месец ", отбеляз още той.

Днешното изследване също по този начин демонстрира, че и показателят на настройките на специалистите на финансовите пазари във връзка с икономическото развиване в цялата еврозона се намалява през април със 7,7 пункта до 66,3 пункта, откакто от декември до март съумя да нарасне с близо 20 пункта до равнище от 74,0 пункта. Подобно на Германия индикаторът за настоящата икономическа обстановка набъбна през април с 4,3 пункта до -65,5 пункта, регистрира институтът Zew.

Индексът на инфлационните упования в еврозоната обаче отслабна с 5,5 пункта до 75,1 пункта, само че това равнище към момента кореспондира с прогноза за повишаване на инфлацията през идващите шест месеца. За Германия индикаторът за инфлация се намали през април с 4,2 пункта до 76,8 пункта.

Последното Zew изследване беше извършено измежду 178 специалисти и анализатори в интервала сред 1-ви и 12-ти април 2021 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР