Нагласите на българина за финансовото му състояние са оптимистични Българинът

...
Нагласите на българина за финансовото му състояние са оптимистични Българинът
Коментари Харесай

Масовият потребител спестява но не инвестира

Нагласите на българина за финансовото му положение са оптимистични

Българинът икономисва, само че не влага - това демонстрира изследване на MoitePari.bg, извършено измежду близо 1100 консуматори на портала, с цел да открият настройките по отношение на навиците за икономисване и вложение.
Банковият депозит остава най-популярната форма за икономисване. Малко над половината от интервюираните, които разполагат със спестени пари, ги държат под формата на банков депозит или влог.

На последващо място със 17% се подреждат спомагателното непринудено пенсионно обезпечаване и спестовната застраховка с 15%.

Едва 7% декларират, че не разполагат със спестени средства, само че все пак влагат.Отличителна линия на българина е неговата спестовност. Това демонстрират и данните от изследването. Общо 60% от далите отговор на въпроса дали им остават спестени средства декларират, че заделят всеки месец (37%) и разполагат към този момент със свободни спестявания (23%). Това значи, че преобладаващата част от интервюираните участници разполагат със свободен капитал и имат опция да влагат.

Онези, които по една или друга причина не икономисват, са общо 39%.

Резултатите на изследването ясно демонстрират позитивното отношението на интервюираните към вложенията, като преобладаващата част декларират, че имат интерес към тях. А 23% освен че се интересуват, само че и имат намерение да влагат в бъдеще. Сред главните спънки за вложение пък се открояват неналичието на капитал (29%), както и незадоволително знания (22%). Имащите негативно отношение към вложенията, декларират, че нямат свободен капитал, а също по този начин и, че не желаят да поемат опасности.

Предпочитан тип инвестиция си остава влагането на капитал в неподвижен парцел или земя. Донякъде това се дължи на събитието, че този вид вложение е добре познато, както и на пазарната обстановка сега - покачващи се цени на имотите/наемите.

Резултатите от изследването демонстрират, че огромна част от интервюираните са оптимистично настроени по отношение на финансовото си положение (73%). Те от своя страна се разделят на 2 групи с равно процентно съответствие на такива, които са удовлетворени от финансовото си положение и чакат то да остане същото или да се усъвършенства и такива, които не са удовлетворени, само че чакат възстановяване.

Проучването демонстрира още, че липсва дълготраен небосвод при обмисляне на финансите. С максимален дял са тези, които вършат проекти до 1 година напред във времето (32%). Почти толкоз са и тези, които възнамеряват финансите си за интервал от няколко години (30%). Само 13% декларират, че имат дълготрайна визия при планирането на техните финанси. Притеснителен е и високият дял на тези, които не подхващат никакви дейности, свързани с обмисляне на финансите си (25%).

Основен претекст, който кара интервюираните да влагат пък, е търсене на нови способи за набиране на спомагателни приходи (45%). На второ място с 23 % се подрежда ниската рента по банковите депозити. Желанието да бъде експериментирано със спестяванията е претекст за 15% от интервюираните, които влагат.
Относно периодичността на вложение близо 70% избират да влагат средства на месечна база. Останалите дават отговор, че избират друга тактика от откритата честота на месечна база.
Основен претекст, който кара интервюираните да влагат, е търсене на нови способи за набиране на спомагателни приходи (45%). Неслучайно главното предписание на Уорън Бъфет за ръководство на парите гласи: " Никога не разчитайте единствено на един източник на приходи! ".

На база получените резултати MoitePari.bg, започва осведомително просветителна акция за вложенията. Инициативата цели да се обърне внимание на потребителите за изгодите от вложенията, като опция за набиране на нови благоприятни условия за спомагателен приход и да се показват на потребителите различни вложения, като peer to peer платформите и други, относително нови артикули на българския пазар.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР