Надяваме се, че лидерите на Македония и Гърция ще намерят

...
Надяваме се, че лидерите на Македония и Гърция ще намерят
Коментари Харесай

Държавният департамент подкрепя решаване на спора за името на Македония

" Надяваме се, че водачите на Македония и Гърция ще намерят взаимно задоволително решение на казуса с името, което ще бъде в полза на евроатлантическата интеграция, икономическия разцвет, мира и стабилността в района ". Това излиза наяве от изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати, представено от БГНЕС.
Външният министър Никола Димитров сподели през вчерашния ден, че името се нуждае от най-голяма отговорност от всички политически фактори в страната. " За този извънредно значим въпрос, който ни лишава и забавя бъдещето в продължение на доста години, е належащо водачество. Ако намерим метод да затворим казуса за опазване на идентичността и достолепието, всички ние ще бъдем дружно от вярната страна на историята ", сподели Димитров.
Премиерът Зоран Заев преди два дни пък съобщи, че решението на десетилетния спор за името в никакъв случай не е било по-близо, само че се въздържат от коментар за това, кое име най-вече е задоволително и за двете страни, откакто предлагането " Република Илинденска Македония " не е беше признато от Гърция.
" Все още няма нищо в съгласие. Както оповестиха министрите Димитров и Кодзияс, бяха контрактувани правилата и началата на съглашението. Работи се върху юридически формалния аспект на самия контракт, следва диалог сред мен и министър-председателя Ципрас, имам вяра че ще е тези дни. В този диалог чакам да създадем стъпка, която е доста значима и по тази причина следим всички спекулации в обществото ", сподели Заев.
Президентът Георге Иванов пък не приема име за обща приложимост за разрешаване на разногласието за името с Гърция. " Целият развой прилича персонално съглашение сред премиера Заев и премиера Ципрас, което не е осигурило с народен консенсус в Република Македония. Моята позиция е, че не одобрявам решение на казуса с името за цялостна приложимост, или „ erga omnes “, сподели македонският президент. Той акцентира, че сключването на интернационално съглашение би трябвало да бъде в сходство с Конституцията на Република Македония, вместо да планува нейното изменение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР