Надявам се скоро Северна Македония, вече 30-ти член на НАТО,

...
Надявам се скоро Северна Македония, вече 30-ти член на НАТО,
Коментари Харесай

Борисов: Разкрачената поза не е полезна - или си в НАТО, или не!

Надявам се скоро Северна Македония, към този момент 30-ти член на НАТО, да покаже разликата в развиването си, когато си в това семейство, и в това време чакам с повече разсъдък останалите страни, които желаят да се причисляват към Европейски Съюз и НАТО, доста деликатно да си мерят държанието и стъпките. Това акцентира министър председателят Бойко Борисов в изявлението си пред Годишния конгрес за Западните Балкани, проведен от Международния републикански институт на Съединени американски щати.
Разкрачената поза не е потребна за никого - или си в НАТО или не, или си в европейското семейство или не си, означи той, представен от Българска телеграфна агенция.
Трудно е на Балканите да има такава страна, която да играе роля като Австрия или Швейцария, колкото и да ни се желае. Всеки желае боен неутралитет и, по опция, мощна банкова система, единствено че не зависи от нас самите на Балканите, продължи той.
Премиерът напомни, че преди повече от 10-15 години Балканите не са предизвиквали интерес. Защото ние сами си го вършим - войни, всеобщо заличаване, разпаднаха се страни в къс интервал и Балканите още веднъж станаха един барутен погреб, незаслужаващ внимание, изясни Борисов.
Но, посочи той, българското председателство на Европейски Съюз постави акцент върху с тематиката за взаимоотношенията в района и многото процеси по-късно трайно я оставиха в центъра на вниманието на европейските министър председатели и на Съединени американски щати.
Борисов показа, че е удовлетворен, че към този момент има дата за среща ЕС-Западни Балкани по време на председателството на Хърватия на Европейски Съюз.
България ще постави още два пъти тематиката на масата през идната година - като съдомакин на Берлинския развой, дружно със Северна Македония. Това, съгласно министър-председателя, е извънредно значим развой, в който, наред с премиера на Англия, с канцлерите на Германия, Австрия, с министър председателите на Полша, Италия, ще вземат участие и водачите, и външните министри на Западните Балкани.
Борисов поздрави участниците в конференцията като назова огромна част от тях " тези работни пчелички, които могат да създадат този развой осъществим ".
Вторият виновен конгрес, на който проблемите в нашия район ще бъдат във фокус, ще е в София на 27-28 май следващата година. Това е процесът АКАБА - поредност интернационалните срещи,чиято цел е поддържане на интернационалната и районната съгласуваност и съдействие в битката с тероризма, с екстремистките идеологии. Домакини ще са българският министър председател и кралят на Йордания Абдула Втори.
Сътрудничеството е доста значимо на Балканите, уверен е министър-председателят. Той предложи няколко аспекта на взаимоотношение.
Първо, вътре във всяка една от страните би трябвало да е реалност бързият продан на информация. Второто равнище е да има незабавен продан, придвижване на данни сред специфичните служби, вътрешните министерства от страните от Западните Балкани. В чисто политически аспект, съгласно Борисов, е значимо да се подпишат съглашения, документи сред вътрешните министерства, които да разрешават на службите оптимално бързо да работят.
Защото, счита Бойко Борисов, няма дребни, няма огромни страни, които да могат да кажат - нашите служби са подготвени да откликнат на всевъзможни провокации. Точно противоположното - тези, които считаме за най-хубави служби, първи понесоха най-тежките удари и се издъниха най-вече - от атентатите в Съединени американски щати, до Лондон, Париж, Брюксел и други, уточни министър председателят. Затова, съгласно него, е доста значимо в оперативната работа да знаеш от другата страна на телефона кой стои, да сте се виждали, срещали, с цел да има доверие сред службите.
Борисов означи, че ще продължим да надграждаме в тази сфера, защото е доста значимо да не оставим нито на европейците, нито на американците да изгубят интереса си към нас. Защото, когато са сигурни Балканите, вложенията са по-големи, брутният вътрешен артикул е по-голям, приходите на хората порастват и тогава се работи доста по-спокойно, посочи министър председателят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР