Надявам се през месец октомври да заработи интелигентната система, която

...
Надявам се през месец октомври да заработи интелигентната система, която
Коментари Харесай

Приложение ще показва в реално време състоянието на трафика

Надявам се през месец октомври да проработи интелигентната система, която ще разреши с приложение за мобилния телефон да се дава информация в действително време за пътната конюнктура. Това разяснява пред публицисти във Варна министърът на районното развиване и благоустройството Лиляна Павлова, оповестиха от Министерство на регионалното развитие. Тя посочи, че приложението ще е изцяло гратис за всички типове смарт телефони, таблети и компютри, защото е част от софтуера ЛИМА за пътно ръководство, който се създава и построява от Агенция „ Пътна инфраструктура “ със 100% европейско безплатно финансиране. Министър Павлова посочи, че новата технология е значим миг от стратегическия приоритет на държавното управление, обвързван с пътната сигурност и част от програмата за въвеждане на електронно държавно управление.

„ Стараем се да въведем новаторски технологии и ограничения. Защото с построените към този момент 300 км нови автомагистрали, с рехабилитацията на автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “, усъвършенстваните пътни условия по републиканската пътна мрежа, се основават съществени предпоставки за високи скорости, които от своя страна довеждат до доста тежки пътно-транспортни катастрофи. Всеки ден, всяка нощ, статистиката за жалост е доста отрицателна. Средногодишно ние имаме 100 починали и над 1000 тежко ранени при ПТП “, изясни районният министър.

Лиляна Павлова означи, че безплатното трафик приложение ще дава на пътуващите информация в действително време за това къде има затворени пътища заради ремонт, тежки зимни условия, разчистване на сняг или заради произшествие. Ще има опция и за противоположна връзка и за цивилен надзор.

„ В момента „ Facebook “ е платформата, в която се пускат фотоси или недоволства, в този момент даваме опция всеки пътуващ да пуска сигнал, който ще се ревизира, с цел да може и ние да имаме противоположна връзка, с цел да може пътуващите да споделят там ли е снегоринът и дали чисти, ремонтират ли се дупките, отворен ли е пътят или не. Искаме да бъдем по-отворени към хората “, изясни министър Павлова.

Според нея изключително значима е опцията пътуващите навреме да се осведомят кой обходен маршрут да употребяват при затворен път или произшествия. Това ще предотврати значително казуса с навлизащи коли в затворени пътища, което се случва годишно през зимата и основава спомагателни проблеми.

Софтуерът ще бъде и извънредно значим за човешкото здраве и живот. Благодарение на създадените специфични сензори, при злополука или превръщане на автомобила, ще се подава автоматизирано сигнал на 112 и в ситуационния център на АПИ, с цел да се окаже незабавна помощ.

Амбицията на министър Павлова е в бъдеще системата да се обвърже с органите на Министерство на вътрешните работи и екипите на Министерството на здравеопазването в страната, което ще помогне извънредно доста при потребността от незабавна помощ на потърпевши.

Министър Лиляна Павлова заяви още, че до края на месец октомври т.г. ще бъде показан разработваният взаимно със Световна банка модел за смяна на модела за събиране на такси за прилагане на пътищата. Приетата от държавното управление Стратегия за развиване на пътната инфраструктура и анализът на Световна банка демонстрират, че приходите от винетки средногодишно са 200 млн.лв., като толкоз се реинвестират в поддръжката на пътища през зимата и лятото.

„ Това е извънредно незадоволително, тъй като минималният запас за поддържане на пътищата средногодишно би трябвало да се усили с още 600 млн.лв., с цел да приказваме в действителност за пътища, каквито ни се желае в дълготраен проект. Това обаче е нашето предпочитание да достигнем това равнище “, изясни районният министър.

По думите й, с цел да е обективна цената на таксите би трябвало да се вкара правилото за заплащане, както при запазване на околната среда – който цапа най-вече, заплаща повече. Целта е този, който най-вече пътува, който най-вече разрушава пътищата да заплаща повече, което постанова промяна на досегашната система и да се заплаща за изминато разстояние.

Министър Павлова даде образец, че непознат ТИР, с цел да премине през цялата територия на България заплаща 10 евро, а през всички останали страни, единствено за един огромен сектор, заплаща по 100 евро.

„ Несравнимо е 10 евро в България на фона на 100 евро в Европа и ние би трябвало да уеднаквим. Такава е и европейската инструкция “, акцентира министърът и добави, че ние би трябвало да сме в синхрон с европейските условия. Министърът увери, че този тип Тол такса ще заплащат единствено товарните коли над 3,5 тона, а леките коли ще продължат да употребяват винетка, която ще заплащат за време – седмична, месечна, годишна.

Тя ще стане обаче електронна, което ще реши казуса със събираемостта на приходите от винетки. „ В момента имаме опити за шмекеруване с винетките – местят се от кола на кола и така нататък по тази причина ние целим да има винетки, издадени за съответния номер кола, да е електронна, да се купува и ревизира електронно с трафик камерите “, означи министър Павлова.

Министър Павлова сподели още, че с новия програмен продукт се вкарват и електронни табли, които ще указват също пътната конюнктура. „ Стараем сме да сме новаторски и да внедряваме всички нови достижения за пътната сигурност “, заключи тя./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР