Надявам се еврокомисарят по правосъдието да реагира и поиска обяснение

...
Надявам се еврокомисарят по правосъдието да реагира и поиска обяснение
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Информирах Комисаря по правосъдието Вера Йоурова за заплахите на вицепремиера Каракачанов към Катя Матева

Надявам се еврокомисарят по правораздаването да реагира и изиска пояснение от българските институции за неприемливото държание на военния министър, който си разрешава да заплашва жители, имащи доблестта да изнасят истината за корумпираната власт. Това съобщи за Фрог нюз Велизар Енчев.
- Г-н Енчев, сезирахте ли Европейската комисия за изявление на вицепремиера Красимир Каракачанов в Би Ти Ви, с което той заплаши някогашната директорка на дирекция „ Българско поданство “ в Министерството на правораздаването Катя Матева?

Вече осведомих Комисаря по правораздаването в Европейска комисия Вера Йоурова освен за опасността към Катя Матева („ …това, което прави, ще докара до последствия за нея “), само че и за нещо още по-сериозно. Дали по нехайство, дали тъй като се усеща всесилен и безнаказан, Каракачанов направи това неповторимо самопризнание при Антон Хекимян: „ След малко ще видите какво ще каже прокуратурата за тези неща… “

Всъщност силовият вицепремиер знаеше няколко часа преди конференцията на зам.-главния прокурор Иван Гешев какво ще каже той за развиването на следствието в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). А Гешев съобщи, че Каракачанов няма връзка с незаконната активност в организацията. Дали в действителност е по този начин, ще разберем по-късно.

Но тук се сблъскваме с директна взаимозависимост на самостоятелната правосъдна система от изпълнителната власт, което и води до приключването на информация към Каракачанов. Това е подсъдно, само че в страната на Борисов властта е и прокурор, и съд.

Надявам се еврокомисарят по правораздаването да реагира и изиска пояснение от българските институции за неприемливото държание на военния министър, който си разрешава да заплашва жители, имащи доблестта да изнасят истината за корумпираната власт.

- Късно ли е към този момент за оставки? Задават ли се предварителни избори?

Каракачанов би трябвало да подаде оставка, държанието му е опасност за правораздаването и полезностите на демокрацията. Той обаче няма да го направи. Каракачанов и Симеонов в никакъв случай няма да подадат оставки, в случай че Борисов не ги уволни. Аз обаче се надявам скоро двамата да си отидат дружно от Министерския съвет. Просто министър председателят, който мисли единствено за личната си кожа, може да ги върне в Народното събрание, с цел да не нервира нацията и с цел да се хареса на Брюксел. Според информация от столицата на Европейски Съюз преди евроизборите Борисов ще се раздели с антиевропейците Каракачанов и Симеонов, с цел да задоволи искане на ЕНП да отстрани компрометиращите го съдружни сътрудници. Друг е въпросът дали това ще му помогне на евроизборите.

- Да, само че уволнението на двамата вицепремиери от Оперативна програма води до разпад на обединението с ГЕРБ и предварителни парламентарни избори…

- Не е наложително да се върви на избори при уволнението на двама провалени вицепремиери – единият се провали с лансирания от него шеф на ДАБЧ, другият се опозори с неприемливите обиди към почернените майки и техните деца. Но и двамата си дават сметка, че предварителни избори по тяхна виновност ще са злополука за тях. Народът ги ненавижда поради измамата „ 300 лв. минимална пенсия и служител на реда във всяко населено място “, поради античовешкото държание на вицето по тишината, да не приказваме за отвращението към Сидеров.

- Как ще завършат митингите на майките на деца с увреждания, настояващи за оставката на вицепремиера Валери Симеонов?

- Те още не са почнали, занапред набират мощ и социална поддръжка. Във от ден на ден градове хората се включват в ежедневните митинги против Симеонов. Той към този момент е политически мъртвец, само че си фантазира, че ще е пожизнен вицепремиер.

- Парламентарната съпротива има ли сили да смъкна властта?

- Българска социалистическа партия към този момент разгласи, че няма да дава парламентарен кворум, до момента в който Симеонов не бъде уволнен. Макар и с съмнение, Движение за права и свободи също поема по този път. Ще е знамение в случай че третият кабинет на Борисов изкара и две години…

- Каква е ролята на президента за превъзмогване на задълбочаващата се рецесия в ръководството?

- Огромна! Само преди седмица, в лекция пред студенти в Пловдив, Румен Радев предизвести, че разделянето на управляващите фрапантно се нарушава, че законността е изборна, че единственият излаз от излизане от блатото, в което сме затънали е радикалната смяна на политическата среда. Тази смяна минава освен през оставките на двама вицепремиери, само че през отстраняването на това държавно управление и промяна на цялостния модел на ръководство.

- От ГЕРБ упрекнаха Радев, че назовава тресавище Родината ни…

- А белким не е тресавище страна, в която не ЦИК, а Цветан Цветанов управлява изборния развой и дефинира крайния победител в изборната конкуренция? Нима не е тресавище страна, в която мечът на прокуратурата и съда се стоварва изборно и наказани на две инстанции са оправдавани на трета? Докато България се ръководи от хора като Борисов, Цветанов и Симеонов никой не трябва да разчита на излизане от блатото.

Въпросите зададе: Красен Бучков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР