Наднорменото поскъпване на зелените пари изчерпва потенциала си, докато китайската

...
Наднорменото поскъпване на зелените пари изчерпва потенциала си, докато китайската
Коментари Харесай

Доларовата надценка доближава гранични стойности

" Наднорменото " повишаване на зелените пари изчерпва капацитета си, до момента в който китайската валута продължава да се катери още по-високо от така наречен спаведлива оценка, демонстрира разбор на специалисти на " Бенк ъф Ню Йорк Мелън ".

Ускоряващата се световна инфлация евентуално ще провокира по-мощен отговор на централните банки на огромните развити стопанства отвън Съединени американски щати, който ще свие лихвената ножица с Федералния запас и ще спре един от попътните ветрове на $. Което може да ограничи надценката му наоколо до сегашните стойности, показват банкерите в информативен бюлетин до клиентите си на 5 април.  

Доларовият показател на организация " Блумбърг ", който прави оценка зелените пари към кошница от главните им валутни съперници, поскъпва поради упованията за по-бързо стягане на паричната политика на американската централна банка и през март доближи най-високите си котировки от средата на 2020-а. Пазарните придвижвания на 5 април потвърдиха тази връзка, като нарастването на доходността на щатските държавни облигации още веднъж тласна нагоре американската валута. Ден по-късно, в следобедната търговия, доларовият показател се котираше за 99.33 пункта.

Щатският $ е с близо 5% по-скъп в сравнение с би трябвало, до момента в който китайският юан е надценен с към 9.4%, демонстрират изчисленията на " Бенк ъф Ню Йорк Мелън ", които се базират на композиция от мерни единици. Банкерите считат, че надценяваният от години юан заслужава доста по-голямо вниание в сравнение с $. 

За разлика от тях, японската йена е подценена с близо 23.7%, а " суровинните " валути, каквито са австралийският и канадският $, също са много под справедливата си цена. Което никога не значи, че котировките им не могат да слязат още по-надолу. Въпреки че моделите на " Бенк ъф Ню Йорк Мелън " потвърждават, че йената е " извънредно подценена ", данните за паричните потоци и вложения сочат, че вложителите не престават да продават японските пари. И че динамичността личи ясно от цените: йената е изгубила близо 7% от пазарната си оценка към щатския $ от началото на годината.

Междувременно, икономисти на " Дойче банк " предвиждат, че Съединени американски щати ще изпаднат в криза през идната година, в случай че Федералният запас напомпа лихвите, с цел да се пребори с инфлацията. Те считат, че американските централни банкери ще покачват лихвените проценти с по 50 базови пункта на всяко от идващите три заседания на паричния комитет и доникъде на 2023-а главната рента ще надвиши 3.5 %. 

" Дойче банк " е една от първите огромни кредитни институции, които вещаят криза в Съединени американски щати. Икономисти на " Голдмън Сакс груп " показаха в разбор на 4 април, че стопански спад " въобще не е изключен ", частично тъй като потребителите и фирмите са " препълнени " с кеш. 

Освен лихвените нараствания, " Дойче банк " предвижда, че Федералният запас ще редуцира с съвсем 2 трлн. $ големия си баланс от 8.9 трлн. $ до края на 2023-а, което е еквивалентно на три или четири спомагателни покачвания на лихвените проценти с по 25 базови пункта. Банкерите чакат още внезапен растеж на щатската безработица до 4.9% през 2024-а против мартенските 3.6 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР