Надеждите на Европа да се изправи срещу Америка и Азия

...
Надеждите на Европа да се изправи срещу Америка и Азия
Коментари Харесай

Англо-американският удар по мечтите на Европа в полупроводникова индустрия

Надеждите на Европа да се изправи против Америка и Азия в полупроводниковата промишленост са изправени пред голям проблем: проблем под формата на обединение на стойност $40 милиарда сред американския производител Nvidia и английския дизйнер Arm, написа Politico.

Брюксел е наясно, че евентуалното обединение ще заплаши доста повече от фантазиите на Стария континент. Отговорът на Европа — в това число посредством " нуклеарната алтернатива ", блокиране на договорката — ще бъде тест на опитите на съюза да се наложи още веднъж като регулатор.

" Гледам към договорката с доста внимание, мога да ви кажа, разбираме извънредно добре стратегическите последици на това евентуално обединение ", съобщи по-рано еврокомисарят Тиери Бретон.

Не е мъчно да разберем за какво тази договорка е толкоз значима за Бретон, който основава имидж на политик, който желае да възроди полупроводниковата промишленост в Европа и бизнеса като цяло.

Придобиването на Arm ще даде на Съединени американски щати опция да усили мощта си и да управлява още по-голям дял от софтуерната верига за доставки — в миг, в който Европа обезверено се пробва да ограничи зависимостта си от Америка и Китай. Тя ще предреши и възможностите за триумф на индустриалната тактика на Европейския съюз. Двама представители на Европейски Съюз споделят, че Бретон желае договорката да бъде блокирана, само че крайното решение ще бъде на еврокомисаря Маргрет Вестагер, с която имат разлики по отношение на посоката на индустриалната политика на блока.

Nvidia заяви през септември, че ще придобие Arm. Британската компания издава лицензи на над 500 компании по света за произвеждане на чипове, които се употребяват в милиарди устройства по света. Тези компании включват американски колоси като Intel, Qualcomm, Apple и Nvidia, само че и европейски производители като STMicroelectronics и NXP Semiconductors. Интелектуалната благосъстоятелност на Arm играе централна роля в редица области, в които Брюксел желае да сътвори лични колоси — като интернет на нещата, свързани транспортни системи, изкуствен интелект и други.

Антитръстова полиция

Сделката към този момент провокира апели за възбраната ѝ. Питър Менделсон, някогашен еврокомисра по търговията и бизнес министър на Острова, който в този момент съветва китайски компании в Европа, води офанзивата. " Единствените хора, които имат опцията и политическата воля да спрат това придобиване на въз основа на разпоредбите за конкуренция, са в Европа ", съобщи той още през октомври.

Против договорката са и компании като Qualcomm, Гугъл и Microsoft. Те се тормозят, че Nvidia може да забрани на други компании да употребяват дизайна на Arm след придобиването. Други пък се притесняват, че Nvidia ще спре да влага в разнообразни технологии, от които към този момент няма да има потребност — или с цел да даде преимущество на чиповете си пред тези на съперниците.

Самата Nvidia твърди, че след договорката конкуренцията ще се увеличи, защото ще сътвори опция на компании като Intel и AMD, които преобладават пазара на чипове за центрове за данни. Компанията към този момент съобщи и че е подготвена да се задължи да резервира отворения лицензионен модел на Arm.

Придобиването сега се преглежда от регулаторите в Съединени американски щати, Китай и Англия. В Лондон комисията стартира задълбочена инспекция въз основа на " терзания за националната сигурност ".

Големият въпрос е дали и Европейски Съюз ще се намеси. И дали е подготвена да забрани договорката. Засега Комисията не е почнала публично разглеждане, само че Nvidia към този момент е водила неофициални диалози с представители на Европейска комисия.

Двама представители на Комисията споделят пред Politico, че ще бъде мъчно договорката да бъде блокирана, защото слива две компании, които са най-активни на разнообразни равнища във веригата за доставки — или така наречен отвесно обединение.

Става въпрос за геополитика

Опасенията обаче са, че придобиването ще удари по проектите на Брюксел да минимизира зависимостта си от Америка и Китай. Автономията от Съединени американски щати в региона на чиповете е измежду най-важните цели на Европейски Съюз сега и се поддържа от Париж и Берлин.

Моментът също е сензитивен, защото европейските компании са изправени пред сериозен дефицит на чипове, които се употребяват в автомобилната, облачната и телеком промишлености на Стария континент. В същото време Брюксел се пробва да не влезе в нова Студена война сред Съединени американски щати и Китай поради чиповете.

По време на ръководството на Тръмп Съединени американски щати наложи редица ограничавания по отношение на износа на софтуерни артикули, основани с американска интелектуална благосъстоятелност, което включваше и полупроводниците.

Ако Arm, която сега е благосъстоятелност на японския колос SoftBank, премине под американски надзор, европейските компании ще бъдат принудени да купуват към този момент от американска компания и Съединени американски щати ще има повече надзор върху износа.

" Слагайки ръка върху Arm, Nvidia разрешава на американското държавно управление да управлява цялата верига за доставки [за промишленостите на бъдещето] от интернет на нещата до суперкомпютрите и облака ", споделя един управител в софтуерна компания.

За Европейски Съюз метода, по който ще се оправи с това предизвикателство, провокира и обилни репутационни опасности. Ако Вестагер забрани договорката, Брюксел ще бъде подложен на критика, че загърбва разпоредбите за конкуренция в името на индустриалната си тактика. Ако тя бъде утвърдена обаче, Брюксел се чака да принуди Nvidia да лицензира интелектуалната благосъстоятелност на Arm на съперници и клиенти — решение, което е мощно подложено на критика в корпоративния свят.

А в случай че по-късно различен регулатор (например във Англия или Китай) блокира договорката, Комисията още веднъж ще наподобява мека и неефективна.

" Сливането на Nvidia и Arm ще сътвори следващия американски софтуерен монопол "

Един от съоснователите на компанията упорства английското държавно управление да спре сделката
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР