Надежда – това е думата, с която неправителствената организация Антикорупционен

...
Надежда – това е думата, с която неправителствената организация Антикорупционен
Коментари Харесай

Прокуратурата иска отговори за ключова част от АМ Струма през Кресненското дефиле

Надежда – това е думата, с която неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) приветства разпореждане на Софийската апелативна прокуратура, с което е анулирано решение на Софийската градска прокуратура. Става въпрос за сигнал на АКФ по отношение на строителството на Автомагистрала " Струма " в Кресненското дефиле.
Какъв е сигналът – да бъде тествано дали е имало " продан на финанси " сред компания " Пътпроект 2000 " и някой от участниците в публичната поръчка за трасето на пътя лот 3.2.2. Припомняме, че лот 3.2.1 беше извоюван от ДЗЗД " АПП Лот 3.2.1 ", в което влизат " Грома Холд " ЕООД, " Европейски пътища " АД, " Водно строителство - Благоевград " АД, " Пътпроект " ЕООД и " Вахостав-СК ". Договорът е за 599 999 903.90 лева с Данък добавена стойност.
Защо би трябвало да има инспекция за превеждане на пари сред " Пътпроект " и някой или някои участници в поръчката за идващия лот (3.2.2)? Според АКФ, следва да се ревизира дали " Пътпроект " не е помогнала с данни от осъществени независимо 20-тина сондажа за абстрактен план на трасето в интервала 22.10 – 06.12.2018 година
Припомняме, че шефът на " Пътпрокет " инж. Любен Симеонов съобщи, че компанията му е правила сондажите по лична самодейност и без предоставена от АПИ задача. Според инж. Симеонов, цената на осъществената активност възлиза на 100 000 лева, които са останали за сметка на компанията. Това стана незабавно откакто се разшумя за сондажите, за които публично никой не знаеше – припомнете си в този материал!
Дни по-късно беше уволнен шефът на горското стопанство в Кресна, на чиято територия е била осъществена противозаконната активност. До момента, процедурата по възлагане на активността по правата към момента не е завършила.
Според инж. Симеонов, компанията не е споделила с АПИ информацията, която е от значително значение за правене на техническия план и за строителството на сектора. " Каква е гаранцията, че " Пътпроект 2000 " не са я споделили с някоя от фирмите-участнички в публичната поръчка, предоставяйки и значително конкурентно преимущество? Подобен въпрос слага под подозрение цялата поръчка по възлагане на плана ", счита Николай Стайков, един от основателите на АКФ и някогашен зам.-главен редактор на в. " Капитал ".
Софийска градска прокуратура обаче не вижда съображение за инспекция, само че Апелативната прокуратура в София взема решение друго: " В тази връзка следва да бъде изискана документите по посочената социална поръчка, както и да се снемат пояснения от съответните длъжностни лица, които са взели участие в провеждането ѝ ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР