Надарените и по-талантливите деца имат мозък, който се развива малко

...
Надарените и по-талантливите деца имат мозък, който се развива малко
Коментари Харесай

С какво мозъкът на надарените хора е по-различен от останалите?

Надарените и по-талантливите деца имат мозък, който се развива малко по-различно от другите: кората на мозъка се сгъстява по-дълго време, а също и бялото вещество, на равнището на мазолестото тяло. В резултат на това те учат повече и мислят по-бързо.

Гениалността не се вижда единствено посредством работа или теории, тя се вижда и на ядрено-магнитен резонанс. По този метод техниките за обрисуване на мозъка са разкрили, че мозъкът на младежи, надарени със незабравим разсъдък, измерен с коефициент на просветеност по-голям от 120, се отличава по дебелината на кората.

При надарените деца този външен пласт на мозъка, построен от сиво вещество, където се раждат разсъжденията и интуицията, се развива друго според от възрастта и интелигентността. Докато кората на децата с естествен до висок разсъдък - IQ сред 83 и 120, доближава своя оптималната дебелина към 7-годишна възраст, по-късно изтънява до 19 години, тази на по-надарените е по-тънка преди 7 години, само че продължава да се сгъстява до 11 години, преди да се рафинира по-бързо.

Въпреки това, дебелината на кората зависи освен от броя на невроните и синапсите, които ги свързват, само че и от количеството глиални кафези - клетките, поддържащи невроните, или даже от съществуването на миелинова обвивка, заобикаляща клетките.

На към 7-годишна възраст кората на децата със общоприет разсъдък става по-тънка, като отстрани ненужните връзки сред невроните в интерес на ученето - детето натрупва познания и по тази причина мозъкът му ускорява пътищата за култивиране на информацията - пресмятане, писане, език.

Мозъкът на по-надарените: повече пространство, повече скорост, повече синергия!

При надарените хора освен невроните и техните връзки към момента се развиват след 7-годишна възраст, което им разрешава да усвоят повече познания от другите деца, само че също така по-голям брой неврони са покрити с миелин, което форсира обработката на информацията. Резултатът от това: надарените се радват на по-големи когнитивни качества и по-бърз разбор на информацията. Втората физиологична разлика е в информационните пътища сред другите елементи на мозъка, които са по-плътни и по-здрави.

Сноповете от нервни нишки са по-развити в мазолестото тяло, което свързва двете полукълба, и в надлъжния вързоп, който обезпечава връзката сред предната и задната част на мозъка. Това дава на надарените оптимална синергия сред разнообразни области на мозъка, да вземем за пример внимание и памет за решение на математически проблем.

И най-после, мозъкът на гениите може да е същият като този на хората с естествени равнища на коефициент на просветеност, само че наподобява е форматиран да действа по-оптимално и това прави разликата.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР