За още едно недоразумение на матурата по английкси език ниво

...
За още едно недоразумение на матурата по английкси език ниво
Коментари Харесай

Родители от Пловдив алармираха за некоректен въпрос на матурата по английски, искат МОН да вземе мерки

За още едно неразбирателство на матурата по английкси език равнище B2 алармираха възпитаници и родители до TrafficNews . Този път обаче казусът не визира техническата подготовка, а въпросът е напълно във връзка с тестовата част, готова от МОН. Той се отнася към една от дилемите в модула " Четене с схващане " (Reading), където учениците е трябвало да дават отговор на отворени въпроси по текст, описващ живота на композиторите Бетовен, Шопен и Вивалди.
Прочетете още
Въпрос № 39 ги пита „ По какво животите на Бетовен и Шопен си наподобяват в съкровен проект? “. Изреченията, в които е поместен търсеният отговор, е записано, че Бетовен „ в никакъв случай не се е женил, нито е имал деца, само че е бил влюбен цялостен живот в омъжена жена, на която пишеше поетични и мрачни любовни писма “. За Шопен пък се показва: „ Той е страдал от компликации с любовта и не съумял да има дълготрайна връзка през живота си “.

Зрелостниците е трябвало да дадат отговор, в който опоменат, че и двамата в никакъв случай не са основали семейство (1т.), също че не са имали деца (1т.).

„ В текста на никое място не се загатва дали Шопен е имал деца, или не е имал. Единственото, което се споделя за Шопен, е, че не е имал дълготрайна връзка, от което няма по какъв начин учениците да си вадят заключения за неговите деца! Съгласете се, че човек може да има деца и без да бъде в дълготрайна връзка, а и при изискване, че не е упоменато на никое място в текста, изобщо няма по какъв начин да чакаме учениците да навлизат в каквито и да е хипотези, или да гадаят “, написа до TrafficNews родител.

Той упорства от МОН да подхващат незабавни дейности, защото е допустимо възпитаници да бъде ощетени с точка.

Медията ни се свърза с Регионално ръководство на образованието в Пловдив, откъдето дадоха отговор, че нямат ангажимент към състава и структурата на тестовата част, готова от МОН. Оттам ревизират всеки сигнал, касаещ Държавните зрелостни изпити и изпращат по подготвеност до отрасловото министерство, увери началникът Иванка Киркова.

Препратихме сигнала на родители и възпитаници в Пловдив за въпрос №39 до МОН, като поставихме въпрос дали се планува да бъдат подхванати ограничения по мотива. Очакваме отговора им.

Припомняме, че това е вторият проблем с матурата по британски език, за който зрелостници в Пловдив аларминрат. Те се оплакаха и от качеството на звука от устройствата, с който са излъчвали за модула " Чуване с схващане " (Listening). Повече по тематиката, прочетете тук:

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР