Над руския спорт отново са надвиснали черни облаци. Преди няколко

...
Над руския спорт отново са надвиснали черни облаци. Преди няколко
Коментари Харесай

Русия е заплашена с изхвърляне от Евро 2020

Над съветския спорт още веднъж са надвиснали черни облаци. Преди няколко дни стана ясно, че поради неспазване на избрани условия от страна на Руската антидопингова организация (РУСАДА), Световната антидопингова организация (WADA) предлага ново прекъсване на правата на РУСАДА и това може да докара до изваждане на Русия от Олимпийските игри през 2020 година в Токио. Евентуалните наказания обаче могат да са и доста по-тежки. Става въпрос за 4-годишен интервал, в който Русия ще бъде отстранена от всички интернационалните надпревари. Домакинствата на шампионатите, които страната би трябвало да провежда, ще бъдат дадени на други страни.

По отношение на футбола, в Русия се притесняваха от отнемане от присъединяване в квалификациите за международното състезание в Катар през 2022 година. Смяташе се, че националният тим няма да има проблеми да играе на Евро 2020, тъй като шампионатът е под егидата на УЕФА, а не на ФИФА. Снощи обаче генералният шеф на РУСАДА Юрий Ганус призна, че фактически съществува заплаха отборът на Станислав Черчесов да не бъде позволен до еврофиналите, а Санкт Петербург да не одобри мачовете, на които би трябвало да е хазаин.

“Има такава възможност. За да запазим лиценза си, трябваше да осъществим две условия. Първото бе до 31 декември 2018 година да допуснем специалисти в Московската лаборатория и да им предадем електронната база данни. Второто изискване беше до 30 юни 2019 година да осигурим прехвърлянето и на материалните данни - пробите от листата, които да бъдат показани в проверяващия отдел на WADA. Изпълнихме първото условие със забавяне - в средата на януари, само че WADA го зачете. Разследващият отдел на организацията обаче откри доста несъответствия. Базата данни не беше достоверна. Министърът на спорта Павел Колобков сподели, че това са механически корекции. Аз обаче видях листата. Всички употребяваме компютърните технологии. Едно е да има несъзнателно заличен файл, само че в тази ситуация става дума за изчезнали данни, които касаят цялата конструкция. Когато видях въпросите на WADA към Русия по отношение на манипулираните данни, бях в потрес. Как е допустимо да бъде предадена сходна база данни, когато е ясно, че всичко ще излезе на бял свят и за спортните организации ще има последствия?”, разяснява Ганус.

От WADA потвърдиха, че Русия е застрашена с наказване по отношение на манипулираните данни от страна на Московската антидопингова лаборатория. На уеб страницата на WADA бяха оповестени фрагменти от рекомендациите на експертната група. Ако съветската страна бъде приета за отговорна на съвещанието на Световната антидопингова организация на 9 декември, РУСАДА още веднъж ще остане без лиценз. Тогава съветски спортисти ще могат да вземат участие на огромни интернационалните надпревари в идващите 4 години единствено под безпристрастен байрак. На РУСАДА ще бъдат наложени и финансови санкции.

Според английския “The Telegraph” вероятно премахване на Русия от Евро 2020 може да открие пътя на Шотландия към служебно класиране на финалите на шампионата. Двата отбора бяха в една квалификационна група, като руснаците приключиха на второ място след Белгия и завоюваха квота за шампионата на Стария континент. Шотландците останаха трети и следва да играят баражи в Лигата на нациите, само че може да се окаже, че ще заемат мястото на Русия. ЕВРО 2020 10 кръг, вторник 19 ноември  Сан Марино 0:5краен резулат  Русия
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР