Над половината от общия обем създадени в света парникови газове

...
Над половината от общия обем създадени в света парникови газове
Коментари Харесай

Сто енергийни компании са създали 71% от парниковите газове за 30 години, сочи доклад

Над половината от общия размер основани в света парникови газове за последните 28 години са генерирани от 25 компании от енергийния бранш, а общо 100 генерират съвсем три четвърти от него. Това сочи изследване на неправителствената организация CDP (преди известна с абревиатурата си Carbon Disclosure Project), която изследва отделянето на нездравословни излъчвания от индустриалното произвеждане.

За 28 години - откогато през 1998 година е прието въздействието на парниковите газове за климата, в атмосферата са влезнали към 833 милиарда тона въглероден диоксид, метан и други, оповестява организацията Carbon Disclocure Project (CDP). По нейни данни общият размер парникови газове за интервала 1998-2015 година е превишил размера, насъбран за предходните 237 години - от началото на индустриалната гражданска война. За последния интервал общият размер е бил към 820 милиарда тона, твърди се в отчета.

От това количество близо три четвърти (635 милиарда тона) се падат на към 100 компании, а 25-те най-големи от тях са виновни за почти 25% от целия размер. Най-голям е делът на китайските въглищни компании - газовете, които те са изхвърлили сред 1988 и 2015 година, се равняват на към 129 милиарда тона, или 14.3 на 100 от общия размер излъчвания, основани от международната промишленост.

Саудитският петролен колос Saudi Aramco (с 40.561 милиарда тона, или 4.5% от нездравословните емисии) и съветската " Газпром " (35.221 милиарда тона, или 3.9%) са най-големите корпоративни " замърсители " в листата (на първо място се слага съвкупният резултат на китайската въгледобивна индустрия). В челните редици са и ExxonMobil, Shell, BHP Billiton, изброени са и индийски и ирански компании.

Според отчета се е удвоил делът на промишлеността на изкопаемите горива в световното стопляне за обсъждания интервал от 28 години. Ако наклонността се резервира даже единствено за още 28 години, в световен проект температурите ще се усилят с 4 градуса по Целзий до края на века, твърди текстът на CDP.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР