Над една четвърт от европейския континент и средиземноморския басейн са

...
Над една четвърт от европейския континент и средиземноморския басейн са
Коментари Харесай

Суша удари една четвърт от Европа

Над една четвърт от европейския континент и средиземноморския басейн са страдали от засушаване на почвата при започване на април, съгласно сателитни данни на европейската стратегия " Коперник ", оценени от Франс прес.

Според данните 28,65 % от площта, изследвана от Европейската обсерватория за сушите (EDO) - от Европа до Турция и Кавказ, както и крайбрежието на Магреб - е страдала от засушаване от 1 април до 10 април 2023 година

Основните наранени области са Скандинавия, Ирландия, Северна Полша, Испания, Турция и западните крайбрежия на Черно море, както и Северен Магреб и Кавказ.

Общо 25 % от следената повърхност е с дефицит на почвена влага, нормално вследствие на липса на дъжд, а 3,57 % е с " особеност в развиването на растителността " - положение на нараснала паника.

Този стрес за растителността - синоним на обилни загуби за селското стопанство, се следи основно в Магреб, елементи от Южна Испания, Централна Ирландия и Турция.

Делът на прекомерно сухите територии е релативно постоянен спрямо март.

Анализът на данните демонстрира, че при започване на април 8,6 % от изследваната повърхност се е върнала към естественото си положение след епизод на засушаване.

" Комбинираният показател на засушаване " е обновен през март от " Коперник " и тъкмо съпоставяне с предходни години, в това число с 2022 година, която беше белязана от исторически горещини и суши, не е било налично незабавно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР