Над една четвърт от европейските компании в Азия обмислят релокация

...
Над една четвърт от европейските компании в Азия обмислят релокация
Коментари Харесай

Министърът на икономиката се ядоса: Искаме инвестиции, а сме без търговски аташета в САЩ, Китай и Индия -

Над една четвърт от европейските компании в Азия обмислят релокация на вложенията си към Европа. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на откриването на годишната среща със Службите по икономическо-търговски връзки.

По думите му това е още едно доказателство, че всяка рецесия е опция, която страната ни би трябвало да употребява дейно.

Цитираните данни за настроенията измежду европейските компании е исторически връх за последното десетилетие, стана ясно по време на срещата. За съпоставяне през 2021 година едвам 7% от тези компании са обмисляли сходен ход.

„ Сега е моментът България да бъде самодейна, да търси нови благоприятни условия и напълно да промени метода на работа по привличане на задгранични вложения “, акцентира министър Стоянов.

Според него това включва и започване на работа по нов Закон за вложенията, който да се създаде в тясна съгласуваност с бизнеса.

„ Говорейки за вложения обаче, сме мощно обезпокоени от това, което виждаме, тъй като към една трета от нашите Служби по търговско-икономически въпроси са оставени празни “, сподели министър Стоянов.

Като образци той даде основни за външната стопанска система на България страни като Франция, Италия и Дания.

„ Говорим за вложения, а действително сме оставени без търговски аташета в Съединени американски щати, Китай и Индия “, изясни министър Стоянов.

Според него това състояние е мощно притеснително и България е оставена без действителния си инструмент за привличане на вложения и поддръжка на българския бизнес по места.

Министър Стоянов уточни, че присъединяване на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев в срещата е знак, че двете министерства ще работят в цялостна съгласуваност за възстановяване на бизнес средата и капиталовия климат.

За първи път синдикалните организации бяха измежду участниците в срещата. Министър Стоянов разяснява, че бизнесът в България включва както синдикатите, по този начин и работодателите и следва представителите и на двете организации да имат опция да дадат мненията си за нашите представители зад граница.

Представители на Националното съдружие на общините в България също участват за първи път на Годишната среща.

„ Ролята на общините е изключително значима за показване на благоприятни условия за вложения в българските райони и би трябвало да задълбочим партньорството “, сподели още министър Никола Стоянов.

Годишната среща на комерсиалните аташета на България по традиция се провежда през месец август. Една част от тях бяха присъствено в страната - други се включиха онлайн. В полемиките присъединяване взеха и институциите, имащи отношение към тяхната работа.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР