Над един милион домакинства в Украйна са без електричество след

...
Над един милион домакинства в Украйна са без електричество след
Коментари Харесай

Над един милион домакинства в Украйна без електричество след руските удари по енергийни обекти

Над един милион семейства в Украйна са без електричество след съветските удари по енергийни обекти в цялата страна, оповестиха от кабинета на украинския президент. Най-много са засегнатите в Хмелницкия район - над 670 хиляди консуматори там са изключени от мрежата. Президентът Володимир Зеленски удостовери, че 36 ракети са били изстреляни към Украйна, множеството от които са били прихванати и свалени, както и че през нощта е имало удари по обекти от жизненоважно значение.

От командването на украинските военновъздушни сили оповестиха, че към Украйна са били изстреляни 33 ракети, от които 18 са били свалени. Според националния енергиен оператор " Укренерго " степента на вредите е съизмерима или даже надвишава следствията от офанзивите сред 10 и 12 октомври, когато беше първата вълна от удари по украинската енергийна система.

Въпреки че офанзивите бяха по преносната инфраструктура в Западна Украйна, енергийни ограничавания бяха въведени в 10 района на страната, в това число столицата Киев. Заместник-ръководителят на градската администрация в украинската столица Петро Пантелеев предизвести, че съветските удари могат да оставят Киев без електричество и отопление за няколко дни или седмици.

Министърът на енергетиката съобщи, че от 10 октомври до момента са били наранени минимум половината от инсталациите, осигуряващи топлота, вредите са за милиарди долари, само че не всички захранващи блокове са спрели да работят изцяло.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк съобщи, че с ударите си Москва цели да сътвори нова бежанска вълна към Европа, а външният министър Дмитро Кулеба ги разказа като геноцид.

От своя страна Русия упреква Украйна в ракетни удари по язовира " Нова Каховка ", само че съгласно украинските управляващи Москва възнамерява да го взриви и да упрекна Киев. Никоя от двете страни не е показала доказателства за изказванията си, отбелязва Ройтрес.

Руското министерство на защитата също по този начин съобщи, че силите му са отблъснали опити за украински офанзиви в източните райони Луганск и Донецк и в южния Херсон. Бил е изумен и цех в Харков, където са се произвеждали елементи за украински противокорабни ракети.

Двама цивилни са били убити при удари в съветския южен район Белгород, намиращ се покрай границата с Украйна, заяви регионалния шеф Вячеслав Гладков. Той написа в обществените мрежи, че е имало обстрел по " цивилна инфраструктура " в град Шебекино, където 15 хиляди души останали без ток.

Междувременно, проруските управляващи в южния украински район Херсон, анексиран от Москва, приканиха жителите на едноименния главен град да го изоставен " неотложно " предвид на настъпващата украинска контраатака.

БНР подкасти: Следващият ден Тя на трета степен Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР