Над 80 процента спад в продажбите на стоки и услуги

...
Над 80 процента спад в продажбите на стоки и услуги
Коментари Харесай

Над 80% спад в продажбите на стоки и услуги отчита пограничната с Гърция община Кирково

Над 80 % спад в продажбите на артикули и услуги регистрира стопанската система на пограничната с Гърция община Кирково. Повече от година бизнесът в нея е западнал. Причината са пандемията от Covid-19 и наложените противоепидемични ограничения. Те затвориха за всеобщи пътувания един от най-натоварените пунктове на южната граница – " Маказа " и това докара до отлив на туристи и клиенти от Гърция.

Кирково е първото обитаемо място след гръцко-българската граница. Близостта му до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа " до неотдавна определяше подема на локалната стопанска система. Построиха се нови заведения, магазини, игрални зали и бензиностанции. Над 80 на 100 от клиентите им бяха гърци. Затварянето за туристи на сухопътната граница нанесе доста огромен удар на развиването на Кирково и региона, споделят притежатели на търговски обекти. Казва Владимир Иванов, един от локалните предприемачи.

Не единствено Кирково е обиден от затварянето на границата за всеобщи пътувания. Според Владимир Иванов бизнесът в Северна Гърция също търпи огромни загуби.

Пълните със стока нови магазини в центъра на Кирково чакат клиенти от Гърция. Но тях ги няма. Няма го и нормалното раздвижване в пазарен ден.

В региона на Кирково се надяват да отпаднат рестриктивните мерки за прекосяване, тъй като локалният бизнес разчита на тези двустранни пътувания. Надежда показва и кметът на общината Шинаси Сюлейман.

За упованието на по-добри времена приказва и фактът, че в Кирково не престават да се строят нови хотели. Един от тях се чака да отвори на 1 май. Владимир Иванов.

Ще има туристи и у нас, и в Гърция, стига да няма повече ограничавания, споделят жителите на Кирково.

Репортажd  на Валя Апостолова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР