Над 80% от родителите не одобряват по-ранно начало на учебната

...
Над 80% от родителите не одобряват по-ранно начало на учебната
Коментари Харесай

Родителите не искат ранна учебна година, но искат едносменен режим

Над 80% от родителите не утвърждават по-ранно начало на образователната година. Това сочи онлайн анкета измежду 1939 родители на Асоциация " Родители " във връзка концепцията на МОН 15-и септември да остане в историята и първият звънец към този момент да бие седмица по-рано - към 6-7 септември.

Тази смяна на образователното време, както и дребните възпитаници да приключват няколко седмици по-късно и да има по-дълги ваканции, анонсира през вчерашния ден просветният министър Николай Денков. На идващ Отраслов съвет в МОН той ще търси утвърждението на обществените сътрудници.

Техни представители разясниха пред " Труд ", че към този момент се намираме доста надалеч от вземането на решение за толкоз сериозна смяна, въпреки да има гласове в поддръжка.

То минава както през утвърждението на родителите, по този начин и през промени в Закона за учебното и предучилищното обучение, които би трябвало да поддържат депутатите.

Всъщност анкетата на асоциация " Родители " сочи, че болшинството от родителите - 73% - изрично не утвърждават предлагането за ранен старт. Ако към тях се прибави и делът на тези, които са показали " по-скоро не утвърждавам ", процентът отрицание става 81%, сочат данните.

Едва всеки десети (10%) изцяло утвърждава ранен старт. Според мноминството от родителите децата са претрупани по време на годината и имат потребност от дълга лятна отмора (19%). Причината за това претоварване е прекомерно наблъскания образователен проект и преподавания материал, който би трябвало да се преструктурира и олекоти (9%), с цел да има повече часове за извършения и усвояването му.

" Винаги сме били съгласни за преструктуриране на образователната година по доста аргументи. Би следвало всички да са печеливши от цялото упражнение и то да бъде нещо положително, само че като всяка концепция може да звучи прелестно, само че въпросът е по какъв начин ще бъде въведена ", разяснява Ева Борисова от Асоциация " Родители ".

Родителите желаят по-гъвкави стратегии, също така питат кои ще са по-дългите ваканции, разяснява Яна Алексиева, изпълнителен шеф на асоциацията.

" Ще заговорим ли най-сетне за еднодневен режим? Никой родител не желае детето му просто официално да седи в учебно заведение затрупано с безпределно доста материал, тъй като в анкетата доста от родителите означават мощната натовареност на децата - за малко време, доста познания и материал ", показва тя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР