Над 75% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си

...
Над 75% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си
Коментари Харесай

Ще влезем ли в спирала от бюджетни дефицити?

Над 75% от българите изпитват усложнения да покриват ежедневните си разноски, демонстрират резултати от последно изследване на Националния статистически институт.

" Това е предстоящо положение - през първата половина на 2023 година инфлацията да бъде двуцифрена, тя е тъкмо такава за януари. Тревожно е това проучване. Има още едно обезпокоително число - близо 70% от хората не са получили нарастване на приходите. Тоест те изостават съществено от инфлацията. Направи се крачка предходната година за минималната работна заплата, само че още веднъж не покрива инфлацията ", каза бившият обществен министър Христина Христова в студиото на " България заран ".

Според нея е извънредно значимо какво ще предприеме страната.

" В България години наред стандартът на живот е невисок. Въпросът е за какво той остава най-ниският в Европейски Съюз. Явно има някакви аргументи. Обикновено, когато приказваме за приходи, се концентрираме върху страната, започваме да приказваме, че би трябвало да се усили минималната работна заплата и пенсиите, само че виждаме, че това не е решението, което води до съществено повишение на стандарта. Може би би трябвало да потърсим аргументите в това, че България години наред изостава в своето икономическо развитие - по-малко вложения, по-малък напредък на стопанската система, по-малко нарастване на приходите ", коментира икономическият анализатор Юлиян Войнов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му 1/3 от Брутният вътрешен продукт на България изчезва и не се отразява в статистиката: " Явно повода е, че бизнесът се опасява да комуникира с администрацията, избира да стои на мрачно, избира да не заплаща налози. Трябва да потърсим причина до каква степен бизнес средата подготвя за изсветляването на приходите и дали няма аргументи, свързани с институционалното положение на страната. "

Христова акцентира, че е тревожно разхищаването на бюджетни средства нецеленасочено.

" Данните демонстрират, че за първи път от 2015 година ние имаме бюджетен недостиг над 1 милиарда Всички тези компании, които образуват свръхпечалби, те не престават да получават енергийни помощи, още повече се помпа тяхната свръхпечалба. Не се направи дефиницията за енергийна беднотия. Трудно могат да се вкарат известни и ефектни ограничения. Ситуацията е сложна. Факт е, че ние не вършим нещата по този начин, както би трябвало. В цяла Европа има инфлация, само че при нас е 2 пъти по-висока ", разясни тя.

Войнов счита, че помощите би трябвало да са таргетирани към съответно нуждаещи се група от хора.

" За страдание, България е една от дребното страни, където тези подпомагания посредством парични тласъци за цялата стопанска система. Явно е, че това не е най-хубавият метод. Фирмите, които са със свръхпечалба, не престават да получават помощи, до момента в който в същото време една от сериозна част от популацията не съумява да се оправи. За мен е учудващо за какво толкоз дълго време не се направи този аршин за енергийна беднотия, кои са хората, които в действителност имат финансови проблеми ", сподели анализаторът.

И е безапелационен, че имаме крещяща потребност от приемането на бюджет.

" Дебатите в Народното събрание би трябвало да бъдат доста отговори, имам вяра, че ще се направи сериозен спор по какъв начин да се обезпечи приходната част на бюджет. Трябва да се направи разбор, дали намаляването на ДДС-то въздейства на цените на стоките, дали не е единствено понижаване на приходите в хазната. Стъпка в вярната посока е това активизиране на контролните и регулиращите институции. Трябва да съпроводено със сериозна осведомителна акция, тъй като хората си вършат сметката и трансформират своето потребителско държание. Много хора към този момент търсят промоциите или просто не купуват артикули с доста висока цена ", добави някогашният обществен министър.

Юлиян Войнов напомни, че в Еврозоната инфлацията понижава, а в България стои на високо ниво.

Христина Христова се надява да има по-малко популизъм и " кокетничене " в предизборната акция.

" Да има повече разговор за сериозния проблем, който имаме и който единствено със съществени ограничения може да бъде решаван. Това разхищаване на бюджета и този недостиг - това е казус, който от доста години не сме имали. В началото на годината нормално се образува остатък, това е доста обезпокоително ", безапелационна е тя.

" Ако депутатите се съсредоточат върху това по какъв начин да се усилят разноските, без да се грижат за това от кое място ще дойдат приходите и да разчитат въз основата на висока инфлация - гаранция, че ние влизаме в обстановка на доста съществени бюджетни дефицити, които водят след себе си нарастване на външния дълг, повишение на разноските години напред ", добави Войнов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР