Над 72 на сто от домакинствата в България имат доход

...
Над 72 на сто от домакинствата в България имат доход
Коментари Харесай

Над 72% от семействата живеят под жизнения минимум

Над 72 на 100 от семействата в България имат приход на човек под нужните средства за издръжката на живота. За четиричленно семейство от двама възрастни и две деца са нужни 2472 лв., или по 618 лв. на човек, сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ към края на третото тримесечие на годината. Традиционно издръжката на живота в София е по-висока от междинната за страната и е 815 лв. на човек, или 3259 лв. за четиричленно домакинство.

И от КНСБ предизвестиха през вчерашния ден за народен митинг поради желанието да не се заплаща първият ден на болничния. Президентът на синдиката Пламен Димитров свика незабавна среща с водачите на федерациите членки на конфедерацията. След нея те оповестиха, че дружно с КТ " Подкрепа " приготвят обща национална протестна проява в края на ноември, в случай че в околните дни ръководещите не се откажат от предлагането си. В идващите дни се плануват срещи на двата национални протестни комитета.

" Отправяме зов към всички български служащи и чиновници да се активизират и да бъдат подготвени за присъединяване в това национално деяние. Казахме ясно, че това няма да стане. С договаряния, с причини, на масата на разсъдъка или от улицата няма да го допуснем да се случи ", безапелационен бе Пламен Димитров.

ДУМА напомня, че на сходно мнение е и Българската стопанска камара, която излезе с публична позиция. " Предложението минира доверието към осигурителната система и в този смисъл е нездравословно от позиция на нейната непоклатимост ", гласи мнението им.

Експерти също подлагаха на критика скандалното предложение. Христина Вучева, някогашен финансов министър, дефинира концепцията като глупава и прикани Бойко Борисов да се намеси. " Осигурителят би трябвало да си заплаща, а не да се притискат работодателите. Когато някой желае да лъже, няма по какъв начин да бъде спрян. Безумие е да заплаща НЗОК ", разяснява тя.

Бившият обществен министър Иван Нейков счита, че огромният въпрос не е в заплащането на болничните, а в неналичието на служителя на работното му място. Не може да се изтъргуват по-високи пенсии против по-малко болнични, разяснява той във връзка обещаното нарастване на минималната пенсия.

Икономистът Мика Зайкова не изключи да се стигне до всеобщи митинги, които да разклатят държавното управление. Според нея този път българинът няма да мълчи. " В момента към 3,7 млн. са хората, които работят. Тези хора, в случай че излязат на улицата, какво вършим? ", попита тя. Зайкова бе безапелационна, че Национален осигурителен институт, който прибира парите, би трябвало да заплаща цялото обезщетение - от първия до последния ден на болничния.

Ще защитим и ще сме на страната на всички, които излязат на митинг срещу концепцията първият болничен да не се заплаща, разяснява националният представител от " Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР