Над 70 процента от учениците в България са пробвали наркотици

...
Над 70 процента от учениците в България са пробвали наркотици
Коментари Харесай

Близо 70% от учениците са пробвали дрога

Над 70 % от учениците в България са пробвали опиати съгласно неофициални данни на цивилен организации, позоваващи се на анонимни анкети, направени от специалисти, работещи на терен, измежду малолетни. Трябва да има стратегия за предварителна защита на използването на опиати, както и Национален център по предварителна защита, съобщи Калин Таушанов от гражданската самодейност " Един грам Живот ", в която са обединени над 180 родители.

Инициативата е ориентирана към предварителна защита на зависимостите при подрастващите, а Управителният съвет на " Клуб за цивилен начинания " провежда на 11 ноември Втора национална конференция по линия на предварителната защита на приложимост на наркотични субстанции, заяви Таушанов.

По думите му публична статистика за мащабите на казуса липсва, а данните на гражданската самодейност съществено се разминават с тези на Националния фокусен център за опиати и наркомании, съгласно които това е проблем за 1,7 на 100 от децата.

На този стадий в България предварителна защита, ориентирана към родители, няма, сподели Калин Таушанов. " А какво вършат опиатите – те ти взимат детето, трансформират най-любимото ти в твой зложелател ", добави той.

Таушанов описа, че срещата с опиатите се случва към този момент все по-рано – деца на по 13-14 години опитват, от време на време използват и всеки ден, а действително до навършването на 16 години на детето родителите няма към кого да се извърнат за помощ. В България има единствено един лицензиран център за работа с малолетни. Националният център по наркомании е закрит, а функционалностите му са поети от дирекцията " Психично здраве " към Националния център по публично здраве и разбори, сподели Таушанов. Той означи също, че в България детска психиатрия има единствено в София.

В същото време първата среща с опиатите е лесна – най-често в учебно заведение или в квартала, като те се популяризират и от съученици, резултатите обаче са пагубни – деца отключват шизофрения, психологични разстройства, опиатите могат да доведат и до инсулт, парализи.

Наркотиците стават все по-леснодостъпни и с все по-непознати резултати

Дрогата към този момент се прави и у дома, става все по-леснодостъпна и с все по-страшни и непознати резултати, добави Таушанов. " Ако си купиш бутилка водка, виждаш какъв % алкохол съдържа, само че вземеш ли синтетичен опиат - резултатите са неразбираеми ", сподели той и уточни, че казусът с неналичието на предварителна защита е и част от " войната на пътищата ". Пример за това е казусът с Милен Цветков. По думите му обаче обществото продължава да бъде толерантно към употребяващите опиати, съвсем не ги вижда, до момента в който резултатите от тях не настигнат децата ни.

Целта е да бъде основан Национален център по предварителна защита за родители и деца

Целта на акцията " Един грам живот " е да бъде основан Национален център по предварителна защита за родители и деца. Идеята е предварителната защита да стартира още в интервала 4-8 клас, като уредниците целят да се обединят групи от деца, родители и учители, които да си сътрудничат по този начин, че тази ранна и страшна среща с опиатите да не се случи или в случай че се случи, детето да е квалифицирано и да откаже. На идната конференция са поканени специалисти от разнообразни сфери, с които да се обсъдят съответни подходи, посредством които децата в другите възрастови интервали да бъдат добре готови какво следва. Системен метод, който да се ползва в фамилна и учебна среда, и да подкрепи сформирането на устойчива група в групата.

Таушанов описа, че учителите също водят всекидневна борба с казуса с използването на опиати. Понякога даже са и сами в тази битка, така
като родителите разрушават престижа на учителя, а в това време трансферират цялата отговорност за възпитанието на децата към тях.

По думите на Таушанов основна част от програмата за предварителна защита, която следва да бъде създадена, е построяването на обществени и прочувствени умения у децата. И защото ранната предварителна защита следва да стартира в фамилията, родителите също би трябвало бъдат подкрепени в процеса на надграждане и обогатяване на личните си качества като родители и да бъдат дейни участници в процеса.

Наркотиците, питателните разстройства, хазартът са измежду главните проблеми на актуалното ни общество, има села с по шест къщи, без аптека, само че с казино, означи Таушанов.

Обратното на взаимозависимост е " заедност "

" Придобиването на добър аресенал от обществени умения, умения за справяне с страстите и с разнообразни житейски обстановки може да защищити децата от използването на психоактивни субстанции, включително и алкохол. За да се прави качествена предварителна защита при малолетни деца, на процедура родителите би трябвало да се ангажират с този развой и да я ползват първо в фамилията. Разбира се, с цел да знаят какво и по какъв начин да вършат, имат потребност от поддръжката на експерти в региона ", споделя Мариела Кирова, народен координатор на " Един грам Живот ".

По думите ѝ при малолетните главен фактор за ефикасна предварителна защита е положителното взаимоотношение сред деца - родители - учители - специалисти. Обратното на взаимозависимост е " заедност ", т.е. единствено дружно ние ще можем да противодействаме на тревожните трендове с експериментирането и използването на наркотични субстанции от деца и малолетни, съобщи Кирова.
(БТА, Валерия Димитрова, Екатерина Тотева)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР