Над 7% от случаите на пациенти с инфаркт на миокарда,

...
Над 7% от случаите на пациенти с инфаркт на миокарда,
Коментари Харесай

Фатален край в над 7% от случаите на пациенти в болница с инфаркт

Над 7% от случаите на пациенти с инфаркт на миокарда, настанени в лечебни заведения, приключват съдбовно. Това демонстрират данните от изследване на Националния център за публично здраве и разбори, предоставени на „ Индекс на лечебните заведения “. Данните са от 2018 и 2019 година Починалите от инфаркт в Търговище са три пъти повече от тези в София-град. 

Проучването наблюдава леталните случаи след инфаркт в 28-те области в страната. През 2019, настанени с тази диагноза в лечебни заведения са били повече от 11 600 души, при 7,7 % от тях изходът е бил съдбовен. Данните са миналата година са аналогични.

Между другите области в страната разликата стига до 3 пъти. Най-висока е в Търговище 14,3% при 84 приети в болница с тази диагноза, а най-ниска в София единствено 6%. Според специалистите една от аргументите е достъпа до качествена здравна помощ.

През 2019 година високи равнища на смъртност след инфаркт са регистрирани в областите Шумен, Смолян, Разград, Кюстендил, Кърджали, Добрич, Видин и Бургас. Съответно с ниски равнища са областите Благоевград, Варна, Пловдив, Силистра и Ловеч.

Според данните, в част от областите се следи съвсем удвояване на % умряли през 2018 и 2019 г, да вземем за пример в Търговище от 8,4% в едната година, доближава до 14, 3% на идната. В област Добрич наклонността е за спад, от 16,1%, спада до 12,7%.

Друг рисков фактор е застаряването на популацията. По данни на Национален статистически институт за 2019 година над 33% от популацията в страната е над 64 години, съотнесено към това сред 16 и 65.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР