Над 6000 кръводарители за година посещават Центъра по транфузионна хематология

...
Над 6000 кръводарители за година посещават Центъра по транфузионна хематология
Коментари Харесай

Митове и факти за кръводаряването

Над 6000 кръводарители за година посещават Центъра по транфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА).

" Кръводаряването е благородна идея, която избавя животи. Целият развой лишава към 30 минути. Много хора обаче се опасяват да го създадат, най-често поради разнообразни легенди за кръводаряването. Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от задачите на ВМА. Затова и ние се стремим да развенчаем тези легенди, като ги опровержим с научнодоказани обстоятелства ", разяснява капитан доктор Елисавета Грънчарова, част от екипа на Кръвния център на ВМА.

 chess queen Мит: Дарявайки кръв, човек може да се болести със СПИН или хепатит

 chess king Факт: Всички консумативи, които се употребяват, са самостоятелни, стерилни и за еднократна приложимост. Мястото на убождане се дезинфекцира усърдно преди самото кръводаряване. По този метод се подсигурява сигурността на кръводарителя

 chess queen Мит: Даряването на кръв отслабва имунитета

 chess king Факт: Кръводаряването редуцира равнището на алените кръвни кафези, краткотрайно понижава имунните кафези, както и циркулиращите серумни протеини и антитела. Това подтиква костния мозък да създава нови кръвни кафези, а по едно и също време с това спомага за салдото и производството на нови имунни кафези. Това покачва защитните сили на организма и поддържа добър имунен отговор

 chess queen Мит: Кръводаряването е мъчително

 chess king Факт: Дарителят може да усети прочут дискомфорт по време на убождането, само че никога не и болежка. Може да се получат синини на мястото на убождане, по тази причина е извънредно значимо да се извършват рекомендациите на експертите по отношение на държанието на донора след самата процедура с оглед избягването на тези затруднения. Но това нормално е безобидно и изчезва за няколко дни.

 chess queen Мит: Страх, че дарявайки кръв, на донора ще му стане неприятно и ще припадне

 chess king Факт: Огромна част от донорите нямат никакви странични реакции след кръводаряване. Понякога е допустимо зашеметяване и изнемощялост след самата процедура. Преди това наложително се минава обзор от доктор, който преценя дали донорът няма контраиндикации и дали няма да докара до някаква реакция. През цялото време се поддържа непрестанен вербален и зрителен контакт с донора с оглед попречване на затруднения, а при настъпили такива се подхващат съответни мероприятия. За да се усеща добре и да няма странична реакция, е належащо прецизно да се извършват и да не подценяват рекомендациите, давани от медицинския личен състав преди и след самия развой.
Част от кръводарителите идват, с цел да дарят за свои близки с разнообразни болести. Екипът ни поставя огромни старания по време на даряването хората да не мислят за своите терзания и страхове, с цел да може тези донори да се върнат още веднъж при нас, само че този път по лично предпочитание, като безплатни такива, разяснява доктор Грънчарова.

 chess queen Мит: Много хора считат, че като нямат рядка кръвна група, не е нужно да подаряват, защото има задоволително кръводарители

 chess king Факт: Ежедневно стотици заболели се нуждаят от хемотрансфузия. По-разпространената кръвна група значи и повече пациенти с такава, и надлежно по-голяма потребност от нея. Така че всеки един донор е значим и скъп.

 chess queen Мит: Не може да се подарява кръв при изискване, че се одобряват лекарства

 chess king Факт: Това се дефинира от естеството на лекарството, метода на деяние и съответното заболяване. Има лекарства, които са противопоказни, както и такива, след чийто банкет е належащо да се изчака известно време преди да се подари кръв. Това обаче на би трябвало да стопира желанието на хората да подаряват кръв, защото преди този момент се прави обширен обзор и се снема подробна анамнеза, с цел да се реши дали съответният медикамент е причина за отменяне или отсрочване.

 chess queen Мит: Не може да се подарява кръв след кръвопреливане, инвазивна здравна процедура, раждане или татуировка

 chess king Факт: Съгласно Стандарта по трансфузионна хематология и според от съответната причина, тези кандидат-донори подлежат на отсрочване за избран интервал от време.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР