Над 60 полицаи са получили различни наранявания по време на

...
Над 60 полицаи са получили различни наранявания по време на
Коментари Харесай

60 полицаи са ранени в Сиатъл при нова вълна протести в САЩ

Над 60 служители на реда са получили разнообразни пострадвания по време на антирасисткия митинг в Сиатъл, предава БГНЕС. Протестът е прераснал в вълнения, съпроводени със конфликти сред протестиращите и чиновниците на реда. 47 стачкуващи са задържани. Полицията разгласи протичащото се в града за бунт.

" През деня са били ранени 59 служители на реда, един от тях е приет в болница. Раните варират от охлузвания до съществени изгаряния и разкъсан менискус…Полицейските чиновници задържаха 47 души до края на митинга за набези, отвращение за разпространяване и възпрепятстване на полицейските дейности ", се споделя в изказване от полицейското ръководство.

На уеб страницата си полицията разгласява фотоси на ранените чиновници на реда и означи, че протестиращите са хвърляли по тях камъни и стъклени бутилки и дървени предмети. Някои служители на реда са потърпевши и от " взривни субстанции ". Тече следствие.

Предишния ден полицията заяви, че протестиращите са запалили строително ремарке и структури на строящ се център за задържане на малолетни.

Хиляди хора излязоха по улиците в разнообразни градове на Съединените щати и в неделя, с цел да се включат в демонстрации, които тук-там прераснаха в принуждение, споделя и БНР. Вълната от публично неодобрение е на фона на желанието на президента Доналд Тръмп да изпрати федерални сътрудници в разнообразни точки от страната. 

От Калифорния на запад до Вирджиния на изток можеха да се видят фрагменти със запалени коли и здания и демонстрации срещу расизма и полицейското принуждение.  В Остин, щата Тексас,  протестиращ, който съгласно очевидци е бил въоръжен, е бил убит при борба с водач. 

В Оукланд, Калифорния някои от протестиращите са запалили правосъдна палата. Съобщава се и за вандалски дейности против полицейско ръководство и хвърляни фойерверки по униформени.

Властите използваха сълзотворен газ и разнообразни несмъртоносни техники за разпръсване на протестиращите. Местни медии осведомят за голям брой задържани в цялата страна. 

Това се случва малко откакто Тръмп разгласи, че ще изпрати федерални сътрудници в няколко града, по думите му, за справяне престъпността. Идеята му среща отпор от локалната власт, изключително от демократи, които упрекват президента в потребление на обстановката за политически цели. 

“Няма да позволим федерални сътрудници в града си, ” съобщи кметът на Чикаго Лори Лайтфут за Си Ен Ен. “Няма да толерираме анонимни сътрудници да вземат хората от улицата, да нарушават правата им и да ги задържат. ” 

Портланд е в центъра на разногласието сред федералната и локалната власт. Критиците на Тръмп жигосват като “авторитаризъм ” потреблението на федерални униформени против протестиращите там. За в този момент няма индикации демонстрациите скоро да отшумят. 

Гражданското неодобрение против расизма и полицейското принуждение стартира преди два месеца след гибелта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в ръцете на полицията в Минеаполис, напомня Националното радио.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР