Над 6 000 мигранти, включително 1 500 малолетни, влязоха с

...
Над 6 000 мигранти, включително 1 500 малолетни, влязоха с
Коментари Харесай

Рекорден брой мигранти нахлуха в испанските анклави в Северна Африка

Над 6 000 мигранти, в това число 1 500 малолетни, влязоха с плуване или пешком в испанския анклав Сеута от Мароко, други 86 проникнаха в анклава Мелиля, ситуиран на 400 км на Изток. Испанският министър председател Педро Санчес анулира посещаване в Париж и отпътува за спешния регион, който е единствената сухотъпна граница сред Евросъюза и Африка. Брюксел изрази поддръжка за Испания и прикани Мароко да спре мигрантския поток.

Испания разположи военни елементи по границата си с Мароко. Бронетранспортьори пазят плажа на Сеута. Броят на новопристигналите понижава, част от мигрантите се връщат непринудено в Мароко, оповестява Ройтерс от мястото.

По испански данни 2 700 от новодошлите към този момент са изпратени назад по съглашение за реадмисия. Испанското държавно управление резервира положителен звук към Мароко, който назова другарска страна, само че министър председателят Санчес увери сънародниците си, че страната ще ги отбрани.

Испанците и всеки гражданин във всяко кътче на Испания би трябвало да знаят, че териториалната целокупност и границите ни, които са и граници на Европейския съюз, и на първо място сигурността на нашите сънародници, ще бъдат предпазени от испанското държавно управление когато и да е и по всевъзможен начин, дружно с нашите европейски сътрудници, сподели Педро Санчес, министър председател на Испания.

Сеута с население 80 000 души от дълго време е магнит за мигранти от Африка, които търсят по-добър живот. Еврокомисията още веднъж прикани за европейски пакт за миграцията и надеждна отбрана на външните граници.

Тревожно е, че най-малко 6 000 души, доста от тях деца, са плували до Сеута, като са изложили живота си на заплаха. Наложило се е мнозина да бъдат спасявани, един човек е умрял. Най-важно в този момент е Мароко да продължи да се ангажира с попречване на противозаконните заминавания, а тези които нямат право да останат, да бъдат върнати по проведен и ефикасен метод, сподели Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешни работи.

Наблюдатели видяха във неочакваното навлизане при безучастие на мароканските управляващи средство за напън на Рабат над Мадрид поради решението му през април да одобри водача на бунтовническия Фронт Полисарио на лекуване в испанска болница. Фронтът се бори за самостоятелност от Мароко на Западна Сахара и е подкрепян от Алжир.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР