Над 58% от българите смятат, че правителството трябва да подаде

...
Над 58% от българите смятат, че правителството трябва да подаде
Коментари Харесай

“Галъп“: Близо 60% искат оставка на кабинета


Над 58% от българите считат, че държавното управление би трябвало да подаде оставка. 32 на 100 избират то да изкара мандата си. Това демонстрира изследване на „ Галъп “ по отношение на митингите и обстановката от последните дни.

Около 6 на 100 от интервюираните към този момент са ходили на митинг против държавното управление. Социолозите изясняват, че този дял условно се равнява на към 300 000 души. Много повече обаче са тези, които споделят, че занапред биха взели участие в митинг против това ръководство – 36 %. Едва 8 на 100 настояват, че могат да се включат в митинг в поддръжка на кабинета.

Данните са от самостоятелен експресен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, извършен на 13 юли измежду 700 души. Данните, несъмнено, съдържат известна декларативност, само че съставляват относително добър ориентир за величината и профила на митингите и протестния капацитет. Подобни сондажи са добър способ за образуване на хипотези в бързо изменяща се среда, прецизират от „ Галъп “.

Съществена част от деклариращите, че стачкуват, са младежи. В София протестният капацитет е по-висок. В останалата част на страната е предстоящо по-малък и това евентуално се дължи на повече боязън. Но събитията демонстрират, че настава смяна. В София все още на проучване са протестирали към 10%, което би могло да значи и към 150 хиляди души.

58% одобряват, че е нужна оставка на държавното управление, 32% са срещу. Останалите не могат да преценяват.

Данните възпроизвеждат и обичайна конструкция на мненията при въпрос за доверие в държавното управление. В същото време обаче тези данни демонстрират, че стабилизацията на имиджа на държавното управление към обстановката с ковид е била по-скоро краткотрайна и е отсрочила действието на по-дълбоки процеси.

Сондажът е извършен посредством телефонен панел. Абсолютна оптималната неточност 3.7 при 50% дялове. 1% от извадката е почти еднакъв на към 55 хиляди души.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР