Над 5000 са мъртвите, изчезнали са 10 хиляди души, след

...
Над 5000 са мъртвите, изчезнали са 10 хиляди души, след
Коментари Харесай

Хвърлят хилядите мъртви в общи гробове, 10 хил. са изчезнали след водната стихия, която заличи Дерна

Над 5000 са мъртвите, изчезнали са 10 хиляди души, откакто в неделя бурята Даниел скъса язовирна стена и сходство на водно цунами опустоши цели квартали на пристанищния град Дерна в Източна Либия.

 

Опустошението разказват Ройтерс, Би Би Си и АП в репортажи и през днешния ден, в третия ден на търсене на оживели, когато багери разравят пръстта в гробище и хвърлят телата, увити в чували за трупове и одеяла, едно след друго в всеобщи гробове, преди да ги зарият.

 

Смята се, че доста от 10-те хиляди изчезнали са били отнесени от морето. Но живите се надяват да открият своите мъртви. Болничните коридори са покрити с тела, измежду които сноват хора с вярата да открият измежду тях изчезналите си родственици - виждат кореспонденти. Докарват още мъртъвци.

 

Местният гражданин Мустафа Салем споделя, че до момента е изгубил 30 членове на фамилията си.

 

Вероятно бурята първо е скъсала стената на язовир на към 12 км от Дерна, водата се е спуснала по долината и е помела втори язовир, който се намира по-близо до града - споделят специалисти по водно строителство пред Би Би Си и по този начин изясняват големия мащаб на бедствието.

 

Видеозапис, изработен след рухването на нощта в неделя, демонстрира по какъв начин река от наводнението се стича през Дерна, а колите се люшкат в нея. Дневната светлина на сутринта разкрива разрушени квартали, улици, покрити с тиня и парчета, затрупани и преобърнати коли. Разказват се истории за хора, отнесени в морето, до момента в който са се опитвали да се качат на покривите, с цел да оцелеят, написа Би Би Си.

Наводнението е опустошило една четвърт или повече от средиземноморския град, заличавайки постройките с техните поданици - добавя Ройтерс. 

 

Хишам Чкиуат от държавното управление на източната част на Либия дефинира шокиран пред Би Би Си това, което е видял, като " цунами ".

Министърът на опазването на здравето на Източна Либия Осман Абдулджалел споделя пред АП: " Бяхме зашеметени от размера на разрушенията... Трагедията е доста забележителна и не е по силите на Дерна и на държавното управление ".

 

Сателитни фотоси на града от преди и след бедствието демонстрират, че относително тесният воден път през центъра на града в този момент е няколко пъти по-широк, а всички здания, които са се намирали около него, са изчезнали.

В сряда към Дерна се насочиха конвои с помощи и булдозери. Той не е единственият обиден. Суса, Ал-Марж и Мисрата също не са пощадени от бурята в неделя.

 

Спасители не престават трескаво да търсят оживели. " Призоваваме всички млади либийци, всеки, който има тапия или някаква здравна подготовка, да пристигна и да ни помогне - приканва доброволецът от Дерна Мохамед Камати посредством Ройтерс. - Имаме дефицит на медицински сестри. Нуждаем се от помощ. "

 

Такава стартира да идва, в това число от Египет, само че избавителните старания са възпрепятствани от политическата обстановка в Либия. Страната е разграничена сред две съперничещи си държавни управления. Съединени американски щати, Германия, Иран, Италия, Катар и Турция са измежду страните, които обявиха, че са изпратили или са подготвени да изпратят помощ.

 

Но достигането ѝ е мъчно. Либия се намира в политически безпорядък. Откакто дългогодишният ѝ държател полковник Муамар Кадафи беше свален и погубен през 2011 година - богатата на нефт страна на процедура е разграничена на две елементи: краткотрайно, интернационално прието държавно управление, което работи в столицата Триполи, и друго в източната част на страната. Въпреки разделянето държавното управление в Триполи изпрати аероплан с 14 тона медицински материали, чували за трупове и над 80 лекари и парамедици.

 

Дерна, град с към 89 хиляди поданици, ситуиран на към 250 км източно от Бенгази около брега, е заобиколен от околните хълмове на плодородния район Джабал Ахдар. Някога градът беше мястото, където бойците от групировката " Ислямска страна " построиха наличие в Либия след рухването на Кадафи. Няколко години по-късно те бяха прогонени от Либийската национална войска - сили, лоялни на военачалник Халифа Хафтар, който е съдружник на източната администрация.

 

Влиятелният военачалник съобщи, че сега източните управляващи правят оценка вредите, породени от наводненията, с цел да могат да бъдат възобновени пътищата и електричеството, което да подкрепи избавителните действия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР