Над 500 страници предизборни обещания предложиха кандидатите за кмет на

...
Над 500 страници предизборни обещания предложиха кандидатите за кмет на
Коментари Харесай

Идеите за София - обещания под индиго и спомени от стари избори

Над 500 страници предизборни обещания предложиха претендентите за кмет на София с най-големи шансове да ръководят през идващите 4 година - настоящият кмет Йорданка Фандъкова, някогашният омбудсман Мая Манолова, подкрепена от Българска социалистическа партия, арх. Борислав Игнатов, повдигнат от обединението " Демократична България " и самостоятелният цивилен претендент Борис Бонев, създател на организацията " Спаси София ". Всеки от тях е композирал концепциите си друго, въпреки че в платформите има и доста общи тематики и проблеми. В тази на Фандъкова изцяло липсва сериозен разбор, а се натъртва повече на доклад и на бъдещи проекти. Докато програмите на останалите залагат на коментар на ситуацията сега и на ограничения за подобряването му. " Сега " заключи концепциите по част от най-важните посоки. 

----

Трафик, градски превоз и улична инфраструктура

 

Центърът на София би трябвало да се освободи в оптималната степен от авто трафик, а в кварталите той би трябвало да бъде омекотен. Това е общият знаменател в транспортната част на предизборните стратегии на четиримата претенденти. Всичките се заричат да насърчат столичани да оставят колите си и да се придвижват с различни средства, само че смели решения липсват. Нито един претендент не планува на този стадий центърът на София да се затваря за коли за несъмнено време или при избрани условия.

Единствено Фандъкова не регистрира, че в този момент градският превоз е муден и не изключително прецизен. Но макар това обещава да го форсира с 20 на 100 през идващия цикъл. Като ограничения за подобряването му смята да сътвори „ бърза и комфортна връзка на кварталите с метрото посредством мрежа от довеждащ превоз със 100% електробуси “, а до 2022 година всички транспортни средства да са нови и екологични. Фандъкова има дързостта още веднъж да дава обещание и електронна билетна система - план, който е легендарен със забавянето си и за който ГЕРБ приказва, откогато ръководи София. След повече от 10 години обещания договорът за системата бе подписан преди година, към този момент се извършва и системата би трябвало да е в деяние в края на 2020 година

Що се отнася до " бързата и комфортна връзка " Фандъкова счита да я реализира с 5-метрови бусчета, с които да вози жителите на " Люлин " и " Овча купел " до метрото - заричане, което я направи за смях измежду съперниците й. Манолова показва, че днешната липса на комфортен превоз до бързоразвиващи се зони, като „ Младост “, „ Искър “ и „ Лозенец “, усилва трафика и генерира тапи. Затова тя се афишира за развиване на тролейбусната мрежа на територии, които не се обслужват от метро и трамвай. Говори и за пет нови трамвайни трасета - от бул. „ Т. Каблешков “ до „ Искърско шосе “, от „ Люлин “ до зона „ Орион “, от гара „ Искър “ до „ Младост 3 “, от Семинарията до Южната дъга на Околовръстния път и от бул. „ Г. М. Димитров “ в същата посока.

Борис Бонев счита, че една от главните причини за бавния градски превоз е „ невъзможността и нежеланието на Центъра за градска подвижност да изготвя амбициозни написания “. Той предлага увеличение на броя на транспортните средства, основаването на обвързвана мрежа от бус ленти за забързването им, отделяне на скоростни трамвайни коридори, въвеждане на умна система за ръководство на публичния превоз, правене на ново и по-гъвкаво разписание и други

Борислав Игнатов предлага да се употребява наличната тролейбусна мрежа, с цел да се заменят натоварени автобусни линии с тролейбуси. Според него това може да стане за линии 74, 76, 78, 204, 213, 304, 309, 310, 404 и 604. Предлага и въвеждането на къси линии в центъра.

 

Проблемът с презастрояването

 

Темата за презастрояването на София издига и смъква кметове, изкарва квартали на митинги, дели гласоподавателите на притежатели и вложители и на пострадали от тях и оставя обществото с убеждението, че сред обещанията на политиците и действителните им дейности зее дълбока бездна. Действащият кмет предлага строителната вакханалия да се контролира посредством промени в Общия организационен проект, което Фандъкова назовава " Визионерска политика в градоустройството ". Обещава още да бъдат увеличени отстоянията сред новите здания в жилищните комплекси, въпреки че няма по какъв начин да не прави усещане, че тази мярка е съдбовно закъсняла. Кандидатът на ГЕРБ твърди, че ръководещите към този момент са свършили много работа по тематиката със строителството. " През 2017 година по самодейност на кмета и основния архитект бяха признати промени, с които се вкараха ограничавания във височината на постройките в другите региони ", написа Фандъкова, само че не коментира за какво тогава към момента са вероятни проблеми като небостъргача на " Артекс " в " Лозенец ", комплекса на " Гаранти коза " в " Младост " и така нататък Кметът приказва още за бъдеща възбрана за смяна на предназначението на парцели, отредени за обучение - също прекомерно закъсняла концепция. Както и за елементарно присъединяване на жителите в решенията за градската среда, въпреки че до момента Столичният общински съвет отхвърли всички претенции за референдум, свързани със строителството. Обявява се още за въвеждане на право на отвод на построяването на огромни обекти, за които няма транспортна обезпеченост.

В програмата на останалите претенденти терминът " презастрояване " участва постоянно. Манолова също се афишира за увеличение на отстоянията сред новите здания - и частни, и публични. Предлага да се разшири и кръгът на лицата, които могат да апелират нарушавания при издаване на строителни бумаги и в подробни проекти, и да не се издават разрешения за градеж на високи здания из целия град, а да се определи специфична зона. Иска още преустановяване на опциите за увеличение на оптималната компактност и общо застрояване на парцелите посредством законови малки врати, както и ограничавания за слагане на огради в кварталите и в терени за озеленяване. Обещава и " преосмисляне на опциите за до два етажа (4.5 м) подпокривно застрояване на постройките над оптималната височина по Подробен устройствен план ". 

Борислав Игнатов залага доста на промени в Общия организационен проект (ОУП) като метод за справяне с безразборното строителство и за спасяването на паркове и зелени зони.  " В Общ устройствен план следва да се вкара оптималната кота на застрояване за обширни зони, по образеца на Париж ", написа той. " Демократична България " предлага още да се вкарат " действителни публични разисквания ", да се приключи кадастралната карта на града и други Друга различна, само че и по-екзотична концепция на Игнатов, е земята под блоковете в " Люлин ",  " Младост ", " Овча купел "  да се даде на притежателите на жилища. 

Борис Бонев от " Спаси София " също извежда на напред във времето проблемите със законодателството. " Действащият Закон за устройство на територията е евангелие, което се чете от всевъзможни дяволи заради огромния брой отворени малки врати в него ", написа самостоятелният претендент. Той предлага нереституираната земя в София да се актува като общинска обществена. " Несигурността у общинските институции дали на следващия ден няма да бъдат реституирани, в композиция с безкрайния период, отваря вратата за съществени спекулации, корупция и незаконосъобразни възобновявания ", написа Бонев. Като образец показва всеобщата реставрация в " Манастирски ливади " и по продължението на реката в Бояна. Той желае при бъдещи полемики за промените в него чертежите да се показват на жителите на явен и понятен език.

 

Идеи за центъра

 

Както може да се чака, Фандъкова не пропуща да включи в предизборната си стратегия редица планове, останали от предходните й мандати - обновяването на „ Св. Неделя “, реорганизация на зоната към Булбанк, откриване на църквата „ Св. Спас “ и на античния амфитеатър на Сердика и пр. Плановете й за разширение на пешеходната зона плануват след ремонта на „ Св. Неделя “ тя да стигне Градската градина и Ларгото. Фандъкова дава обещание още с реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „ Македония “ пространството до бул. „ Христо Ботев “ да се трансформира в парк.

В концепцията на Мая Манолова центърът не е завършен като специфичен приоритет. Бившият омбудсман категорично показва, че „ София не е единствено „ София 1000 “. " София е „ Люлин “, „ Младост “, „ Панчарево “, написа тя. Сред обещанията й проличава „ преобразяване на региона към Централна гара и самата гара във висококачествена социална зона с атрактивни площади, дребни паркове и фонтани, понижаване на асфалта за коли в интерес на зеленината и водата “. Манолова се афишира и за „ разширение на обсега на пешеходните и споделени улици в центъра, „ освобождение на площади от паркирани коли “, „ повишение на атрактивността на историческия център посредством развиване на съществуващите и отделяне на нови градски пространства за просвета навън “.

Борислав Игнатов обещава да „ подобрим сигурността на пешеходците, като осигурим повече безвредни места за секване и създадем одит на програмата за нови светофари и дадем действителен приоритет на прекосяването на велосипедисти и пешеходци през тях “. Игнатов се афишира и за увеличение на пешеходните зони посредством присъединението на „ Съборна “, „ Шишман “, „ Алабин “ и „ Аксаков “. „ Ще извадим пешеходците от подлезите и ще улесним пресичането на уличната мрежа. Ще премахнем паркингите пред Народното събрание, “Св. Ал. Невски ” и пл. " Княз Александър I " и ще ги превърнем в комфортни градски зони “, дава обещание той. Игнатов счита да отстрани бутоните на светофарите, тъй като дават приоритет на МПС като „ постоянно отсрочват зеления сигнал за пешеходците с 1 цикъл ".

„ Основните площади на София към момента са паркинги и едни от най-знаковите и красиви здания в България са заобиколени от паркирани коли. В дребните уютни площади, които изобилстват в София, виждаме голям капацитет. Други идеални за преобразяване в пешеходни или споделени улици като „ Алабин “, „ Солунска “ или „ Цар Иван Шишман “ бяха ремонтирани, без да се премислят функционалностите им и пропускайки модерните решения “, счита Борис Бонев. Като първа стъпка от " Спаси София "  планират да обособят пешеходна зона по „ Съборна “. „ При обновяването настилките и уличните детайли ще бъдат изпълнени в естетика с красивите остарели здания. Ще преустановим прекосяването на коли пред Президентството, в последния сектор на ул. " Леге ", а след ремонт планираме да създадем „ Алабин “ споделена сред трамваи и пешеходци. Така ще свържем пл. „ Македония “ с пешеходната зона по бул. " Витоша " и ул. " Граф Игнатиев “, добавя Бонев.

 

София (не) диша

 

Огромният проблем на София е въздухът и тук може би е най-голямата разлика сред пасивността на сегашния кмет и страстта на останалите претенденти. В духа на плахите стъпки, с които Йорданка Фандъкова симулира активност в тази област, са и обещанията й за идващ мандат. Системата от 22 нови сензори за следене на въздуха, която кметът дава обещание от една година, би трябвало да види бял свят тази зима, само че тя няма да обезврежда дългогодишните опити на общината да скрие истината за замърсяването с всевъзможни еквилибристики като премахването на станцията на Орлов мост. Смехотворната стратегия за монтиране на филтри на една шепа семейства ще обхване колосалните 2000 обществено слаби фамилии при 50 000, които се греят на дърва и въглища. Тук са и парите, които идват от Европейски Съюз за замяна на старите печки, само че ползата към тази стратегия е съвсем нулев. Въпреки това Фандъкова счита да е подменила уредите на една трета от проблематичните семейства до 2024 година Жителите на София сами могат да решат дали да имат вяра на обещанието за по-често миене и метене, при положение че по този въпрос общината даже отхвърли да се подчини на съда. На фона на страховете на софиянци за плана за горене на отпадък в Топлоелектрическа централа " София ", Фандъкова го акцентира като част от програмата си за чист въздух.

Основните съперници на Фандъкова са съвсем единомислещи между тях какво е належащо на София в тази област. Безусловно се оферират разнообразни форми на действителен достъп до данните за качеството на въздуха. И тримата имат смелостта да декларират стеснен достъп на най-замърсяващите коли до сериозните зони в дни с огромно замърсяване. Борислав Игнатов е присъединил по-общо в програмата си основаване на нискоемисионни зони посредством ограничение на колите в централните градски елементи и към учебните заведения. Борис Бонев предлага системата на стикерите за колите от други европейски градове, с които в дни с сериозно замърсяване се управлява трафикът към натоварените зони. Такава е и мярката, заложена в програмата на Мая Манолова.

" Ще заложим на гладко покачване на коефициентите за мощ и екологичност до оптималните, посочени от Народното събрание, като стартираме с колите с мощ над 150 KW ", планува програмата на Бонев. Борислав Игнатов пък залага тласъци за потребление на екологична сила. И тримата дават обещание по-бързи стъпки за замяна на печките на твърдо гориво. Борислав Игнатов дава обещание поетапно да забрани изобщо използването на въглища и мокри дърва в София. И той, и Борис Бонев ще работи за навлизане на топло- и газоснабдяването в кварталите, които все още нямат такава инфраструктура. И трите различни на Фандъкова стратегии плануват непоколебим надзор върху нерегламентираните огнища и компаниите по чистотата. " Ще мием улиците не един път годишно, преди избори, а 12 пъти годишно, както е записано в договорите на сметопочистващите компании ", декларира Мая Манолова. В програмата на Игнатов е записано прекосяване към машинно миене и целогодишно поддържане не единствено на огромните булеварди и улици, най-вече в центъра на града, само че и на главните артерии в останалите столични квартали. Борис Бонев предлага зелени пояси около основните артерии, възобновяване на пътните платна и тротоарите за понижаване на калта и мръсотията.

Всички, с изключение на Фандъкова, дават обещание да преразгледат плана за изгаряне на боклука в Топлоелектрическа централа " София ". " Подобни фабрики за изгаряне на отпадък са към този момент отречени в Европа, защото постоянно изпитват механически проблеми, както демонстрира и последният образец от инсинератора в Копенхаген. Затова и инсинераторът в София се чака да бъде последният подобен, издигнат в Европа със средства от Европейски Съюз ", стимулира се Борис Бонев. " Незабавно ще прекратим плана „ Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF “.  Изгарянето на гориво от битови боклуци (RDF) в Топлоелектрическа централа „ София “ е финансово неизгодно и е опасност за здравето на софиянци с спомагателното замърсяване на въздуха в града ", показва Борислав Игнатов. Мая Манолова желае жителите да решат дали да има такава апаратура.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР