Над 500 родители са се подписали под петиция до просветния

...
Над 500 родители са се подписали под петиция до просветния
Коментари Харесай

Над 500 родители искат промени в изпита след 7-и клас

Над 500 родители са се подписали под петиция до просветния министър Красимир Вълчев за смяна във формата на изпита по математика след 7-и клас.

" Сегашният метод на осъществяване на НВО по математика планува делене на 2 елементи, като в първата част се чака решение на 20 задания за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задания за 90 минути. Времето за работа в първи модул е извънредно незадоволително за по-голямата част от учениците. Това предпоставя тяхното ощетяване, тъй като не регистрира когнитивните им и психически особености и понижава прецизността при оценяването на познанията ", пишат родителите.

Според тях няма причини за това систематизиране на дилемите. То е аналогично на изпита по литература, само че там има два радикално разнообразни изпита - единият модул тества компетентности по български език и литература, а другият - езикови и писмени умения в построяването на текст - преразказ по непознато произведение.

Родителите желаят смяна да има още за актуалната образователна година. " Сливането на двете елементи на НВО по математика заслужено би равнопоставило двете категории на оценяване – тази на знанието и тази на умеенето да се представиш и да работиш бързо напрегнат. Алтернативен вид за смяна е понижаване на броя на дилемите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задания с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задания с възходяща трудност във втора част за 90 минути) ", считат те.

Изпитите след 7-и клас тази година ще бъдат на 9 юни по литература и на 11 юни - по математика. Изпитът по български език и литература за тях ще е върху 20 български произведения , а не както до момента върху 12. Причината е, че от актуалната 2019/20 година изпитът в частта по литература ще мери знанията на младежите, добити освен в 7-и клас, а и в 6-и клас. За идната 2020/21 година се чака те да бъдат препитвани върху целия материал, изучаван от 5-ти до 7-и клас. Тестът по математика ще е с 2 въпроса по-малко - 23 вместо тазгодишните 25.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР