Над 50 учени взеха участие в дискусия, свързана с намерението

...
Над 50 учени взеха участие в дискусия, свързана с намерението
Коментари Харесай

Учени против махането на славянската писменост от празника на 24 май


Над 50 учени взеха присъединяване в полемика, обвързвана с желанието на болшинството да промени името на празника за 24 май и да отпадне „ ден на славянската книжовност “. Дебатът бе проведен от ръководителя на просветителната комисия в Народното събрание Милена Дамянова.

Мнението на учените е, че по-скоро страната ни ще загуби, в случай че 24 май не се празнува и като ден на славянската книжовност. Това ще изтрие част от приноса ни към европейската просвета, а може да се даде и мотив на Сърбия и Русия да заемат това място, бяха част от изказаните позиции.

В дебата по този начин и не се включиха представителите на изпълнителната власт, макар че измежду поканените бяха просветният министър Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов.

Предложението за смяна в името на празника пристигна от Вътрешна македонска революционна организация. Преди към две седмици то влезе на първо четене в Народното събрание и изненадващо бе подкрепено от ГЕРБ. Това обаче провокира бурни реакции и остра рецензия на Българска академия на науките. Затовауправляващите дадоха обещание да се чуят всички отзиви сред двете четения и по-късно да се вземе решение.

Тогава се появиха подозрения, че от ГЕРБ са подкепили плана на Вътрешна македонска революционна организация, с цел да си обезпечат поддръжката на Патриотите за основаването на комисия за новата Конституция.

Засега не е известно по кое време ще бъде второто четене на измененията в Кодекса на труда, в които е залегнала концепцията, само че е прекомерно допустимо ръководещите да го отсрочат до края на мандата, т.е. - да няма решение.

Учените изрекоха разнообразни отзиви, само че множеството от тях по-скоро бяха срещу смяната на името на празника 24 май. От Кирилометодиевския център към Българската академия на науките (БАН) споделиха, че освен българския, само че и други нации са признали славянската книжовност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР