Над 50% от енергийния микс за потреблението идва точно от

...
Над 50% от енергийния микс за потреблението идва точно от
Коментари Харесай

Искра Михайлова пред Tribune: Ако предложението ни за въглищните централи се приеме, ще сме реализирали голяма победа за България


Над 50% от енергийния микс за потреблението идва тъкмо от централите в Маришкия басейн, отбелязва депутатът от „ Възраждане “

Интервю на Tribune с народния представител от парламентарната група на „ Възраждане “ Искра Михайлова за напъните на партията Планът за възобновяване и резистентност да бъде изменен в частта „ Енергетика “ за опазване на въглищните мощности в страната, изгодите от вземането на това решение и възможностите да се случи в границите на 48-ото Народно заседание

Г-жо Михайлова от началото на 48-ото Народно заседание „ Възраждане “ упорства за смяна на Плана за възобновяване и резистентност в частта „ Енергетика “ и по-конкретно на текстовете, в които се споделя, че до 2026 година България би трябвало да понижи с 40% потенциала на въглищните си централи, а до 2038 година да ги затворим. Внесохте и план на решение в тази посока. Не е ясно обаче какъв брой още ще продължи да съществува този парламент. Ще има ли време, съгласно Вас, да се предотврати този ангажимент, стихотворец от кабинета „ Петков “, който би бил гибелен за страната и енергийната ни самостоятелност?

Има доста аргумент във въпроса Ви, защото нашето предложение много дълго отлежа в някои от чекмеджетата на Народното събрание, макар че мина бързо на комисия. Но както знаете, има предписание в Народното събрание, съгласно което всяка парламентарна група при започване на месеца има право да внесе наложителна точка от дневния ред, която да бъде наложително прегледана и това не предстои на отменяне. Ние направихме това за януари с нашето предложение и дебатът беше отворен предходната седмица. След като го отворихме в зала, се случи нещо още по-положително – беше импортиран още един план на решение, от друга парламентарна група, който за благополучие покрива една част от нашите текстове, т.е. допустимо е тези текстове да се обединят. Трябва да кажем нещо доста значимо, а точно, че предизборно такива събития се случват. Въпреки всичко ние от „ Възраждане “ се усещаме спечелили, че сме съумели да обърнем мнението най-малко на една парламентарна група в посоката, в която работим от години за опазване на въглищните мощности. Това ни дава вяра, че и гласуването може да бъде позитивно и надлежно да спасим нашите централи най-малко от тази позиция, изваждайки ги от проекта, защото знаете, че въпросът за понижаване на техния потенциал тече и под други форми. Затова „ Възраждане “ продължава да се бори за опазване на съществуването им до привършване на ресурса от локални лигнитни въглища, което прави затворен цикълът на произвеждане на електрическа енергия за България. Нас това ни прави самостоятелни откъм произвеждане на електрическа енергия и нашите сънародници могат да си разрешат да си заплащат електрическата сила в тези сериозни в енергийно отношение времена.

Смятате ли, че всички парламентарни групи или по-голямата част от тях ще се обединят към тази национална идея?

Има нещо притеснително. Една от парламентарните групи се пробва да размие дебата с план на решение, който е друг всъщност и в действителност би могъл да направи, тъй че да се случи нещо несъстоятелно. За благополучие през днешния ден видяхме, че пленарна зала не разреши това, което отново ни дава вяра, че ние от „ Възраждане “ сме съумели да обединим към тази концепция част от останалите политически сили и да получим поддръжка. Най-малкото посредством позициите, които българските жители интензивно показваха през последните месеци, те съумяха да убедят своите избраници, че би трябвало да ни поддържат. В този ред на мисли, аз считам, че предлагането на „ Възраждане “ ще бъде подкрепено и има късмет да си запазим въглищните централи. Ако това се случи, ние ще го отчетем като голяма наша победа за България в това Народно заседание. Ще бъде един добър образец. Може би тъкмо с това решение ще остане в историята този парламент, който за жалост натвори много неприятни неща.

Кои са големите изгоди от това България да резервира въглищните си централи?

Огромната изгода е нашата самостоятелност. Непрекъснато се приказва за диверсификация. Няма нищо по-диверсифицирано от това да бъдеш безусловно самостоятелен. Ние сами добиваме ресурса, от който произвеждаме електрическа енергия. Произвеждаме електрическа енергия и даже сме експортьор. В студените месеци повече от 50% от енергийния микс за потреблението идва тъкмо от тези централи. Така че, в случай че Народното събрание одобри плана на решение на „ Възраждане “, ние ще сме осъществили една огромна победа за България и за българския народ.

Що се отнася до работните места, които има заплаха да бъдат изгубени, в случай че не бъде изменен проектът в тази си част, какви са цифрите?

Общо 27 000 работни места могат да бъдат изгубени до 2038 година, включително 12 000 до 2026 година, в случай че се извърши тази част от Плана за възобновяване и резистентност. Като се вземат поради и фамилиите на работещите, индиректно засегнатите ще бъдат към 80 хиляди. Към тях прибавяме още 22 хиляди, които са непряко заети като съпътстващи компании към активността на сдруженията. Това са безусловно публични данни на синдикатите, които са извънредно пагубни и за които апропо няма и една дума, записана в Плана за възобновяване и резистентност в посока по какъв начин ще се оправим с този проблем. Има и нещо, което аз не спирам да дублирам през цялото време. Този План за възобновяване и резистентност е за възобновяване от коронавирус. Ние по този начин и не разбрахме по какъв начин възобновяване от коронавирус се пробва да унищожи българската енергетика и по какъв начин редица държавни управления не се опълчиха задоволително остро на това решение на Европейската комисия.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР