Над 50 000 индийски войници се намират на спорен участък

...
Над 50 000 индийски войници се намират на спорен участък
Коментари Харесай

Как индийските граничари оцеляват в снега на 6500 метра височина

Над 50 000 индийски бойци се намират на противоречив сектор на индокитайската граница с дължина 870 км., заяви riafan.ru с позоваване на Telegram-канал „ Индия Сегодня ”.
Регионът е ситуиран в зона на недопечен климат – температурата през зимата спада до -40 градуса по Целзий. При това бойците са дислоцирани на височина 4500 – 6500 метра, където въздухът е мощно разводнен, само че те резервират бойния си дух.
Сражаване с географията
Първият проблем, с който се сблъскват бойците в Ладакх, това е оцеляването, битката с врага е чак идната точка. През декември и януари вали сняг и студът доближава до -30 и даже до -40 градуса. Когато задуха вятърът в композиция със студа, резултатът може да провокира контузии, сходни на изгаряне. Докосването до метал с гола ръка е рисково.
Преговорите на Индия и Китай не съумели да раздалечат войските след 8-месечното опълчване, обстановката е в „ задънена улица ”. И защото и двете страни не отстъпват, към 100 хиляди бойци от двете армии ще прекарат зимата по върховете на Източен Ладакх. Само дипломатите могат да предотвратят обстановката за непрекъснато.
Генерал-майор в оставка А.П.Сингх, отговарящ за логистиката на ХІV корпус (наричан „ Огън и гняв ”) от 2011 до 2013 година, споделя, че преди 10 година нивото на безсилие възлизало на към 20%. Изтощението е поради снега, здравето и незадоволителния О2.
От екстремалните метеорологични условия страдат освен хората, само че и техниката. Сред най-тежките проблеми е доставянето на вода за пиянство, защото езерата и реките в района замръзват.
Остра форма на планинска болест, високопланински оток на белите дробове, тромбоза на дълбоките и церебрални вени, душевен болести – това са някои от медицинските опасности, с които се сблъскват бойците. Хипоксията (кислородната недостатъчност) може да докара до дезориентация, прилошаване, главоболие, и в случай че не бъде открита на по-ранен етап, то затрудненията може да са по-сериозни. Липсата на О2 варира от 25 до 65% - от Леха на височина 3657 м. до височините Мухпари на височина над 5180 м. и 6500 м в Сиачен.
С понижаването на температурата идват измръзванията, снежната слепота и лющене на кожата заради изключително сухия въздух. Негативен фактор е слънчевата и ултравиолетова радиация. Изолацията се отразява на душeвността след губене на контакт с външния свят.
Първата стъпка е адаптацията
Новопристигналите войски минават тристепенна адаптация в продължение на 14 дни. Последните 4 дни са на височина 4500 м и по-високо.
 Експерти на СЗО пристинаха в Индия за следствие на огнището на незнайна болест Експерти на СЗО пристинаха в Индия за следствие на огнището на незнайна болест
Двама специалисти от Световната здравна организация (СЗО) дойдоха в индийския град Елуру, където съгласно последните данни 593 души са з...
На височинните постове бойците носят от 20 до 45 кг снаряжение, преди всичко това са оръжие и муниции. Картечница с маса над 20 кг я носят няколко души. Рота от 60 до 120 души носи най-малко една междинна картечница. Боеприпасите се поделят.
На предната позиция се ядат нормално консерви. Но не трябва да се яде в огромни количества, защото стомахът притиска диафрагмата към белите дробове и сърцето, затруднявайки дишането. Затова на бойците дават висококалорични сухи плодове, бонбони. Те ядат единствено, с цел да оживеят.
При строителството на отбранителни уреди и бункери, се регистрира, че което в равнината може да се построи за един ден, в планината са нужни 5-7 дни.
Дрехите също снижават успеваемостта на боеца и въздействат на неговата подвижност. Облеклото може да стане проблем, в случай че не е от най-високо качество.
На бойците във високия Сиачен обаче им са нужни алпийски дрехи и надлежно снаряжение, там температурата спада до -60 градуса при скорост напразно до 200 км/час.
 Отравяне отговорно за стотици тежко заболели в Индия? Отравяне отговорно за стотици тежко заболели в Индия?
Причинителят на незнайната болест, която провокира суматоха измежду жителите на град Елуру в щата Андхра Прадеш в Индия, е може би повише...
Неотдавна индийската войска даде отоплявани жилищни пространства за войските, ситуирани зад Линията за физически надзор. В тях има електричество, вода, отопление. Обаче на най-предните възвишения пред китайската войска бойците живеят в „ отоплявани палатки по тактически съображения ” - в тях бойците в никакъв случай не заспиват заради студа. Там няма построена даже обикновена инфраструктура.
За да понижат въздействието на метеорологичните условия върху бойците на предните постове, войската се ротира на всеки две седмици.
Китайските войски са в по-благоприятно състояние, тъй като тяхната територия съставлява много по-ниско плато, до което може да доближи техника по издигнато шосе. Освен това в техния Тибет падат доста по-малко превалявания от дъжд и сняг.
Никой не може да предскаже дали това зимно разполагане на индийските войски ще стане непрекъсната действителност. Носят се обаче клюки, че границата с Китай може да се трансформира в парещ фронт с непрекъснати сблъсквания, както е на границата с Пакистан.
Превод със съкращения: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР