Над 420 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година

...
Над 420 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година
Коментари Харесай

МИР: Над 420 млн. лв. ще бъдат инвестирани за разработване на иновации в български предприятия

Над 420 млн. лева ще бъдат вложени през тази година за създаване и внедряване на нововъведения в българските компании. От средствата ще могат да се възползват както микро, дребни и междинни предприятия, по този начин и сдружения с до 499 чиновници. Ще се позволяват и партньорства с огромни компании. Това стана ясно от годишната рамка на Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП), която беше призната през днешния ден от Комитета за наблюдаване. Управляващ орган на Програмата е Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството на нововъведенията и растежа, осведомиха от ведомството.

Очаква се още през идващия месец да бъде оповестена първата процедура по новата Програма за конкурентоспособност. Тя ще е в поддръжка на развойната активност и създаването на нововъведения. Бюджетът й ще бъде 127 млн. лева Ще могат да аплайват компании от разнообразни стопански браншове, като плановете им би трябвало да са в някоя от петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация – " Информатика и ИКТ “, " Мехатроника и микроелектроника “, " Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии “, " Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености “ и " Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система “. Това ще важи и при кандидатстването по втората процедура по Програмата – за внедряване на нововъведения. Чрез нея ще бъдат вложени съвсем 300 млн. лева, като част от новите решения може да са създадени от самите предприятия особено за потребностите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени.

В последните месеци на 2023 година ще бъде отворена още една мярка от ПКИП. Със 117,5 млн. лева ще се усъвършенства индустриалният потенциал на фамилните предприятия и компаниите от креативните промишлености и занаятите. Те ще могат да закупуват съвременни машини, уреди и програмен продукт, тъй че да стартират да създават повече и по-качествени артикули и да станат по-конкурентни на пазара.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР