Над 4000 са храмовете в цялата страна, за които МВР

...
Над 4000 са храмовете в цялата страна, за които МВР
Коментари Харесай

Полицията трябва да опази от струпване на миряни над 4000 храма


Над 4000 са храмовете в цялата страна, за които Министерство на вътрешните работи ще би трябвало да обезпечи човешки запас за запазване на реда и да спре скупчването на хора на Цветница и Великден. За това по какъв начин ще се ползват ограниченията на изключителното състояние по време на двата църковни празника, изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. Припомняме, че след диалози със Светия синод министър председателят Бойко Борисов съобщи през вчерашния ден, че храмовете няма да се затварят, ще има литургии, само че те ще са навън и при строги ограничения за сигурност. В множеството страни в Европа храмовете ще отслужват тържествени литургии при закрити порти, а всичко ще се предава онлайн по медиите и в интернет.

У нас обаче църквите ще одобряват миряни, само че ще би трябвало да съблюдават строги ограничения за сигурност. Полицаи ще наблюдават за реда към църкви и манастири, само че няма да влизат в самите храмове. Целта е да се управляват подстъпите, с цел да не се допусне скупчване на хора вътре.

Според Ивайло Иванов от църквата са уверили, че на множеството места в страната литургиите ще бъдат изнесени на открито, с цел да се понижи рискът от разпространяване на ковид.

Всички останали ограничения обаче ще се ползват с цялостна мощ. Работата на КПП-тата няма да стопира. Според основния секретар от там ще се пропущат единствено хора, които имат основателни аргументи за пътешестване. Т.е. Министерство на вътрешните работи от една страна няма да спре достъпа до църкви и манастири, само че ще се опита да задържи хората по градовете.

Той добави, че и двата празника са в почивни дни, тъй че основанието за отиване на работа няма да е задоволително, с цел да бъде пропуснат някой. Отделно от това КАТ ще изкара спомагателни екипи по пътищата, които ще наблюдават с камери.

Главният секретар прикани вярващите да се помолят у дома и изясни, че в храмовете би трябвало да носят персонални защитни средства.

Полицаите са особено инструктирани също да демонстрират самообладание. Според Иванов всички регионални шефове са срещали с локалните митрополии, с цел да се прецизира организацията по празниците. Той изясни, че църквите ще бъдат третирани сходно на публични места като магазини или аптеки – наложително съблюдаване на отдалеченост сред хората и носене на защитни средства.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР