Над 4000 души всяка година прибягват до купуване на осигурителен

...
Над 4000 души всяка година прибягват до купуване на осигурителен
Коментари Харесай

Все повече българи купуват осигурителен стаж, за да се пенсионират

Над 4000 души всяка година прибягват до пазаруване на застрахователен стаж, с цел да могат да се пенсионират, предава БНР. След пенсионната промяна от 2015 година гладко порастват както възрастта, по този начин и стажът за пенсиониране. За доста българи пенсионирането се оказва голямо предизвикателство поради това, че не могат да изпълнят законовите условия. В годините на прехода доста сънародници имат и изчезнали години от нужния стаж. Расте доста и броят на хората, които се възползват от законовата опция да се пенсионират една година предварително, само че против понижена доживот пенсия.
През 2017 година, 4118 души са си закупили спомагателен стаж до 5 години, както позволява законът. През 2018-а те към този момент са 4355, съгласно публични данни от Националния застрахователен инситут (НОИ).
През 2019-а броят на пенсионерите с новоотпуснати пенсии, откупили застрахователен стаж до пет години, е 2763 лица. Това са предварителни данни към 22 януари 2020 година и броят сигурно ще нарасне след култивиране на заявките за разпределяне на пенсия, подадени в края на 2019 година. " Наблюдава се наклонност, броят на хората, които желаят да си закупят недостигащ стаж, да се усилва в края на всяка календарна година “, разясняват от Национален осигурителен институт.
Причината е, че цената на един месец застрахователен стаж пораства при започване на новата година поради растежа на минималния застрахователен приход. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия застрахователен стаж в края на годината. Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване, цената на недостигащия застрахователен стаж е 19,08%, или какъв брой е осигурителната вноска за фонд „ пенсии “, върху минималния застрахователен приход на самоосигуряващите се. Изчислява се все още на пазаруването.
Стаж могат да си купат хората, приключили висше или полувисше обучение и придобилите просветителна или научна степен „ лекар “. Те могат да закупят стаж за интервала на образованието си. Могат да се възползват и хора, на които не доближават до 5 години застрахователен стаж.
По данни на Национален осигурителен институт пораства и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предварително. През 2018 година те са били 3612, а за 2019 година - 5317. Размерът понижава с 0,4%  за всеки недостигащ на лицето месец възраст до общата възраст.
Припомняме, че по публични данни на Национален осигурителен институт за предходната година 20.7% от пенсионерите с новоотпуснати персонални пенсии за застрахователен стаж и възраст, са принудени да чакат до тази възраст, тъй като в прехода не са съумели да натрупат задоволително стаж, с цел да отговорят на изискванията за пенсиониране. При съществуване на най-малко 15 направени години тези хора могат да излязат в пенсия на 66 години и 4 месеца (възрастта е идентична за мъже и дами и също като другите условия се усилва годишно до постигане на 67 година през 2023 г.). По тази линия са се пенсионирали 7800 души, демонстрира анализът на Национален осигурителен институт.
Все повече хора не дочакват и да изпълнят изискванията за пенсиониране, а избират да получават пенсия в понижен размер против пенсиониране една година предварително. Тази опция са предпочели 4202 души, а недостигащата възраст е приблизително 9,6 месеца. Броят им наподобява нищожен, само че по отношение на деветмесечието на предходната година се усилва със 74%. Със вечно понижена пенсия поради по-ранно пенсиониране са 11.1% от новите пенсионери, до момента в който година по-рано техният дял е бил 6.3%. През първите 9 месеца на годината в пенсия са излезли 68 462 българи, с 4334 (6%) по-малко по отношение на същия интервал на 2018 година Най-тежко обаче промяната визира хората в всеобщата трета категория, които дават отговор на изискванията за пенсиониране - тази година те са навършени 61 година и 4 месеца при 35 година и 8 месеца стаж за дамите и навършени 64 година и 2 месеца при 38 година и 8 месеца стаж за мъжете. При тези пенсионери понижението е със 7.7% по отношение на предходната година - броят им тази година е 19 592 души, или 52% от всички с персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст. Прави усещане, че делът им понижава по отношение на 2018 година - тогава 55.6% от новите пенсионери са се пенсионирали по общите условия. С 6.7% понижават и пенсионерите от първа и второкласен, които също имат право на ранно пенсиониране - те са 5427 души. Любопитен подробност е, че по специфичните условия за балерини, балетисти и танцьори в културни организации са отпуснати 13 пенсии. Това са едни от най-ранно пенсиониращите се хора у нас - задоволително е да са навършили 42 година и 10 месеца, в случай че имат 25 години стаж в специалността.
Възрастта за пенсия у нас ще се вдигне до 65 година едвам през 2037 година, само че за 1/5 от новите пенсионери в действителност тя е 66 години и 4 месеца. Това демонстрира разбор на Национален осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии от държавното публично обезпечаване за първите 9 месеца на 2019 година.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР