Над 400 са сезонните работници от доспатското село Бръщен, които

...
Над 400 са сезонните работници от доспатското село Бръщен, които
Коментари Харесай

Доспатското село Бръщен бавно се обезлюдява

Над 400 са сезонните служащи от доспатското село Бръщен, които изкарват прехраната си във ферми във Англия.
Последните трима от селото отпътуват да се трудят по непознатите поля в неделя. Те към този момент имат и писмено организиран статут там.

В годините на прехода сезонната работа в Англия е избавителен пояс за стотици фамилии от селото, останали без прехранване. Повече от 10 години във ферми работят 30-годишният Ерким Джурелов и 39-годишният Атем Кичуков. Заради пандемията през днешния ден им предстоят проучвания.

В самата плантация има обособен кампус за идващи и карантинирани . Дори да си с негативен тест, 10 дни си в изолираност, разяснява Джурелов.

Кичуков работи като водач. Джурелов бере ягоди и малини. „ Доста часове се работи и се изкарват много пари. “

Първите сезонни служащи отпътуват още през месец януари , с цел да приготвят полето, а най-масово потеглят през април, разяснява кметът на Бръщен Кемал Бошнаков.

Зимата селото се цялостни – стават към 900 души, в този момент са към 500. Има останали няколко магазинчета. Ликвидиран е главният занаят – тютюнът.

Атем Кичуков не крие проектите си да изведе и фамилията си към Острова. Там му липсва „ всичко “ от България, тъй като камъкът си тежи на мястото. „ Всичко е шуро-баджанащина в нашата страна “, отбелязва обаче с оскърбление той.  

Ерким възнамерява да живеят в България. „ Бих се върнал . Тук съм се родил, тук съм израснал. Мислим да си купим апартамент в близкия град Гоце Делчев. “ 

Съпругата му Айше до неотдавна е била наедно с него в Англия, само че в този момент остава с децата си тук и в очакване.

Надяваме се тази година да е за последно към този момент . В България има къде да работиш, стига да имаш предпочитание . “

Село Бръщен е едно от многото родопски села, които постепенно, само че несъмнено обезлюдяват. Според кмета Кемал Бошнаков наклонността за миграция е трайна.

Взеха да остават хора и в Англия. Има най-малко 10-15 индивида, които си купиха къщи , фамилиите са там, децата, всичко. Започнаха по Пловдив, по Благоевград, София. За 10-15 години кадърният народ ще е всичко по страната . “

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР