Над 400 хиляди са недействителните бюлетини на първия тур на

...
Над 400 хиляди са недействителните бюлетини на първия тур на
Коментари Харесай

15% са недействителните гласове при изборите за общински съветници

Над 400 хиляди са недействителните бюлетини на първия тур на локалните избори, сподели в изявление за " По света и нас " ръководителят на Управителния съвет на Информационно обслужване професор Михаил Константинов. Повечето неточности са в бюлетините за общински съветници.

Вотът за общински съветници затруднил гласоподавателите. И огромна част от тях са повторили същите неточности като на изборите преди 4 години, регистрират от компанията преброител.
Проф. Михаил Константинов - ръководител на УС на " Информационно обслужване ": Недействителните гласове при изборите за общински съветници са 15 %. Което е безусловно неприемливо за европейска страна.
В огромните бюлетини за общински съветници от дясно стоят кръгчетата с преференциите от 101 нататък, а от ляво - номерата на партиите и обединенията.
Проф. Михаил Константинов - ръководител на УС на " Информационно обслужване ": Грешката е доста ясна. Влиза индивидът вътре и помни номера на своята партия. Вижда кръгчетата и отбелязва нещо и мисли, че си е приключил работата. Не смее да пипне различен номер, с цел да не си инвалидизира гласа. И отбелязва преференция, без да означи партия. И какъв е гласът? Недействителен. Това го прави всеки 6-и български гласоподавател или всеки седми.
При вота за кметове на първия тур недействителните гласове са в границите на европейските правила - към 4 %.

Проф. Михаил Константинов: Освен това тези прословути преференции в настоящия си тип на практика не работят. Те са задействани в 18 % от случаите. Последният в избираемите места отива на второ място и какво от това?

Рекордът за недействителни гласове е на изборите преди 20 години - цели 33 %.
Проф. Михаил Константинов - ръководител на УС на " Информационно обслужване ": Тогава някакви умници взеха решение да махнат номерата пред партиите и останаха имената на партии и влиза човек в тъмната стаичка и не може да се сети по какъв начин му се споделя партията. Тогава от 3 милиона гласа за общински съветници, 1 милион бяха недействителните - 33 %.
На балотажа в неделя бюлетините ще са къси.
Александър Андреев - представител на ЦИК: При сгъването гласоподавателят би трябвало добре да я притисне и да я сгъне наново, може би откакто бъде подложен печатът, по метод, който да не разреши отварянето.
Така ще се резервира тайната на вота.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР