Над 40 души от канадската провинция Ню Брънзуик са болни

...
Над 40 души от канадската провинция Ню Брънзуик са болни
Коментари Харесай

Неизвестно досега мозъчно заболяване засегна над 40 души в Канада

Над 40 души от канадската провинция Ню Брънзуик са заболели от мистериозно мозъчно заболяване.

В прес конференция, извършена на 18 март, локалните здравни управляващи оповестиха, че става дума за клъстер от 43 случая (35 доказани и 8 със съмнение) на хора с прогресивно неврологично положение с незнаен генезис.

„ Най-вероятно става дума за ново заболяване - споделя доктор Дженифър Ръсел, шеф на медицинските служби в Ню Брънзуик. – Тепърва ни следва доста работа, с цел да определим първопричината. “

Заболяването визира най-разнообразни възрастови групи, даже и по-млади хора, и наподобява е съсредоточено на полуостров Аркадий в северозападната част на Ню Брънзуик, както и в района Монктън на югозапад. Засега болестта не е намерено отвън тези места – нито в Канада, нито в останалата част на света.

Първият случай се появява през 2015-та, само че през последните години броят на заболелите е почнал да се усилва. Ръководителят на зелената партия Дейвид Кун разкритикува пред CBC организацията по публично здраве поради неналичието на бистрота във връзка с болестта. Той твърди, че броят на случаите се е нараснал през 2019-та, когато е имало 11, и още веднъж през 2020-та, когато са се появили още 24.

„ Защо тогава жителите на Ню Брънзуик чуват за този клъстер едвам в този момент? “, пита той.

Болните, страдащи от болестта, изпитват най-различни неврологични признаци, всред които загуба наизуст, проблеми със зрението и съня, промени в държанието, необяснима болежка, халюцинации, проблеми с координацията и мощни мускулни болки.

Д-р Ръсел отбелязва, че на пръв взор признаците наподобяват болестта на Кройцфелд-Якоб - рядко и съдбовно заболяване на мозъка, провокирано от приони - необикновен вид инфекциозен сътрудник, който се състои единствено от белтък. Прионите са ненормално-структурирани (пространствено нагънати) форми на белтъците на организма-хазяин, които са способни да преобразуват структурата на естествените белтъчни молекули в сходна на своята ненормална конструкция. Някои болести от този вид могат да се прихванат след потреблението на мозъчна тъкан на инфектиран субект или животно. Съществуват и няколко невероятни случая на хора, които са се заразили с това заболяване, откакто са яли инфектирана тъкан (като да вземем за пример мозъци на катерица).

Направените лабораторни проби обаче отхвърлят заболяването на Кройцфелд-Якоб, както прочее и всички останали известни прионни заболявания, като евентуална опция. Това значи, че или става дума за ново прионно заболяване, или за изцяло ново положение.

Според CBC сега здравните управляващи в Канада изследват токсините в околната среда като евентуален провинен и по-специално β-метиламино-1-аланин или BMAA - невротоксин, създаван от бактерия, обвързвана с морските храни. Друга евентуална опция е домоената киселина - невротоксин, формиран от водораслите, които се натрупват в ракообразните, сардините и аншоата.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР