Над 37 % от населението на възраст над 20 години

...
Над 37 % от населението на възраст над 20 години
Коментари Харесай

Над 37 % от българите над 20 години пушат активно

Над 37 % от популацията на възраст над 20 години пуши интензивно, а в последните години все по-надолу пада и границата на децата, които протягат ръка към цигарите. Това демонстрира едно от последните национални изследвания у нас. Днес означаваме Международният ден без тютюнев пушек.

Данните сочат, че към 38 на 100 от подрастващите са правили опит да пушат цигари. По-голям е делът на девойките. Става дума за възрастовата група от 10 до 19 години. Всеки четвърти възпитаник е сегашен пушач, като относителният дял на девойките е малко по-висок, (27.9% против 21.5%). Тревожен е фактът, че на 8-9, даже на 7 години и по-рано са запалили първата си цигара.

За интервала от 1 юни 2012 година до 31 декември 2016 година, контролните органи са направили повече от 850-сет хиляди инспекции в дневни и нощни заведения в страната. Най-голям % от тях са осъществявани в София, Пловдив, Варна и Бургас. Резултатът - издадени са 3 279 наказателни постановления. Глобите възлизат на малко над 2 милиона лв., заяви Българска национална телевизия.

Въпреки осведомителните акции обаче от ден на ден нараства броя на пушачите у нас, а измежду тях от ден на ден пада и възрастовата граница.

"За някои болести, като инсулта на образец на петата година след отричане от тютюнопушенето се твърди, че риска става подобен като при непушачите. Тоест постоянно отказването от тютюнопушенето е позитивна стъпка. ", разяснява проф. Георги Калайджиев - нач. поделение по "Гръдна хирургия и онкология " в УСБАЛО.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР