Над 350 фирми се включиха в международен форум, провел се

...
Над 350 фирми се включиха в международен форум, провел се
Коментари Харесай

След 7,3 млрд. евро стокооборот за 2022, турският бизнес поглежда по-сериозно към България, а Бургас представи своите възможности

Над 350 компании се включиха в интернационален конгрес, провел се през днешния ден в Конгресния център

Стокообменът с Турция е достигнал рекордни равнища през 2022 година - над 7,3 милиарда евро, а износът от България е повишен с 30 %. Това разгласи министърът на нововъведенията Александър Пулев, който откри през днешния ден българо-турски конгрес в Бургас. 

Във форума се включиха 250 турски и към 100 български компании, а измежду формалните посетители бяха кметът на Бургас Димитър Николов, изключителния и пълномощен дипломат на Република Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок, ръководителят на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара Бурхан Немутлу,  зам.-министъра на туризма Мариела Модева, зам.-областният шеф на Бургас Пламен Янев и представители на бизнеса. 

От сумите на министъра на нововъведенията стана ясно, че директните турски вложения в България към този момент са над 1 млрд.евро, а в случай че към тях прибавим и индиректните сумата доближава до впечатляващите 2,5 млрд.евро. В България оперират над 2200 компании с турски капитали, като в някои райони, те са най-големите работодатели. 

Кметът на Бургас Димитър Николов показа опциите за вложения в района - от индустриалните зони през туризма до ИТ бранша. Той акцентира, че провеждането на първото от поредицата сходни събития в Бургас е от изключителна значимост за района.
 Кметът на Бургас Димитър Николов, изп.директор на БМФ Порт Бургас Борис Балев и министърът на нововъведенията Александър Пулев беседват преди началото на форума. Балев бе един от лекторите на днешната среща и показа потенциалите и благоприятни условия на врата пред турски фирми
Екипът на общинска администрация е в подготвеност да окаже цялостно подпомагане на бизнеса, в случай че реши да стъпи тук, подсигурява Николов.

„ Много български и турски компании си сътрудничат и работят взаимно. Те са в разнообразни сфери – пътуванията, превоза, логистиката, промишлеността. През последните 1 – 2 години компании в ИТ бранша в Турция си сътрудничат с компании, които се намират в Бургас, което е извънредно добре. В последната година, година и половина в нашия Индустриален логистичен парк, който е взаимна самодейност сред българската страна и Община Бургас, закупиха терени и започнаха да вършат вложения две огромни турски компании. Очакваме и други да се насочат към нашата територия “, сподели Николов. Той добави, че Бургас ще разчита на средства от Плана за възобновяване и резистентност, с цел да бъде построена нужната инфраструктура за работата на индустриалните зони.

ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК:



" Имаме цел стокообменът с Турция да се усили с още 30 %, а това е един от топ предпочитаните външнотърговски сътрудници на България ", сподели от своя страна министър Александър Пулев.

Министър Пулев добави, че организирането на капиталов конгрес в Истанбул  през януари, на който участваха трима български министри, седем кметове и над 200 делегата, е друго значимо доказателство за мощната политическа воля за задълбочаване на взаимоотношенията.

В речта си той изрази взаимност и дълбоки съболезнования към жертвите на опустошителното земетресение в Южната ни съседка и напомни, че България е била първата страна, която е съумяла да активизира всички запаси, с цел да помогне на един другарски народ. „ Още в първите часове от нещастието бяха изпратени експерти на терен, както и филантропична помощ. Турция е другарска страна и дружно можем да реализираме доста “, бе безапелационен той.

„ Отваряме нови благоприятни условия за продан на дипломиран личен състав “, сподели той. По думите му, това е една от главните тематики с турските вложители. Пулев посочи, че МИР е основало опция за подпомагане за бърза обработка и издаване на така наречен „ Синя карта “, която разрешава на най-малко 10 индивида висококвалифицирани експерти от страни отвън Европейския съюз за период до 5 години да работят в България.

Министърът разгласи, че МИР издава и „ Стартъп Виза “, която е ориентирана към новаторски планове и дава омекотен режим на вписване на вложители отвън Европейски Съюз, които желаят да развиват новаторски или високотехнологичен бизнес у нас.

ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК:



Извънредният и пълномощен дипломат на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок означи, че е значимо да бъдат решени проблемите, свързани с визовия режим и натовареността на граничните пунктове сред двете страни. Тя дефинира като доста положителни партньорските връзки сред България и Турция и изрече признателност за предоставената помощ след разрушителните трусове в южната ни съседка. 

В извънредно прочувствена тирада, с която разплака залата Н. Пр. Айлин Секизкьок описа за бедствието в Турция през нейния взор. Как още неразбирайки ужаса, рано сутринта - преди 08:00 часа персонално й се обадил президента на Република България Румен Радев и оповестил, че първите два самолета със образувани избавителни екипи към този момент са на летището и чакат локация, за която да излетят. След това България бе една от страните, които най-вече помогнаха на Република Турция, означи Н. Пр. Айлин Секизкьок. 

" За 30 години дипломатическа кариера за пръв път виждам сходна взаимност. Не може да се опише с думи! Благодаря на България ", сподели тя.

По време на днешния бизнес конгрес министър Пулев и посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок участваха в подписването на Меморандум за съгласие сред ИАНМСП и Организацията за развиване на дребните и междинните предприятия в Турция (KOSGEB), което ще насърчи взаимоотношенията на МСП от двете страни.
 Зам.-министърът на туризма Мариела Модева, кметът Димитър Николов и ръководителят на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара Бурхан Немутлу,  Извънредния и пълномощен дипломат на Република Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок е от новия вид дипломати, които Турция развива - съумели дами с богат политически опит. Н. Пр. Айлин Секизкьок безусловно разплака залата с прочувствения си роман за бедствието в страната й
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР