Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни

...
Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни
Коментари Харесай

Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за хора с увреждания

Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни лица с увреждания, които ще бъдат закрити в границите на втория стадий от процеса на деинституционализацията на дълготрайната грижата за възрастни. Те ще бъдат настанени в нови обществени услуги от фамилен вид, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

Подготовката и извеждането им от институциите от остарял вид ще бъде осъществено по мярката „ Продължаваща поддръжка за дълготрайна грижа “ по Програма „ Развитие на човешките запаси “, която беше утвърдена от Комитета за наблюдаване. Операцията е от стратегическо значение и е с бюджет от 12 млн. лева Конкретен бенефициент е Агенцията за обществено подкрепяне, а позволен асоцииран сътрудник е Министерството на здравеопазването.

Допустимите действия по мярката включват основаване и образование на екипи за осъществяване на подготовка за извеждане, психическо консултиране, оценка на характерните медицински потребности и оценка на потребността от интензивна поддръжка от експерти. За настанените в Домовете за пълнолетни лица с увреждания ще бъде осъществена самостоятелна оценка и начертан проект за извеждането. За хората, които са трайно настанени в държавни психиатрични лечебни заведения, също ще бъде направена оценка на потребностите и ще бъдат ориентирани към подобаващи обществени услуги. За екипите, които правят дейностите по плана, ще бъде обезпечена супервизия.

Основната цел на процедурата е да бъдат обезпечени подобаващи обществени услуги от резидентен вид и съответна интегрирана поддръжка за хората, които сега живеят в Домове за пълнолетни лица с увреждания или са трайно настанени в държавни психиатрични лечебни заведения.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР