Над 30 хил. това стари дрехи и обувки са били

...
Над 30 хил. това стари дрехи и обувки са били
Коментари Харесай

24 хил. тона събрани у нас стари дрехи и обувки са получили нов живот в чужбина

Над 30 хиляди това остарели облекла и обувки са били събрани в България през предходната година от Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка, оповестиха от организацията. От тях 70 % са получили късмет за нов живот и над 24 хиляди т са изнесени от страната за продажба като втора употреба в в Източна Европа, Азия и Африка. В така наречен second-hand магазини в България се продава към 10% от сортирания текстил или 3 Хил. тона, а негодният за повторна приложимост текстил отива за оползотворяване като парцали или за преработване.

Това оповестиха в четвъртък от организацията, в която влизат от 40 компании, които събират, сортират и търгуват с облекла за повторна приложимост и текстилни боклуци. Техният годишен оборот за 2020 година е 176 млн. лева, а импортираните в бюджета налози, осигуровки, мита и такси – повече от 24 млн. лева Пряко ангажирани с тази активност са 5000 души.

Само посредством конфигурираните контейнери за изхвърляне на текстилни боклуци в България са събрани 1721 тона такива произведения като близо 70% от тях са събрани в София. Членове на асоциацията все още имат ситуирани над 200 контейнера в 12 общини в страната. Ако тези облекла бяха станали част от общия битов боклук или изхвърлени на неуместно място, те щяха да генерират повече от 400 тона въглеродни излъчвания – това се равнява на СО2 излъчванията, които би генерирал автомобил при изминаването на 1.2 млн. км.

Към момента в България няма въведена система за разделно събиране на текстил, само че съгласно Плана за кръгова стопанска система на Европейската комисия до 2025 година във всяка стран -член на Европейски Съюз отпадъците от текстил би трябвало да бъдат разделно събирани, напомнят от организацията.

" Всъщност, нашата активност е извънредно потребна и поддържа новите политики и бизнес модели, налагани с Европейската Зелена договорка и по-конкретно Плана за кръгова стопанска система. Така наречената " бърза мода " и възходящото произвеждане на некачествени облекла, направиха " по-видими " отрицателните екологични последици на текстилното промишленост. Една от ограниченията, подхванати от Европейската комисия, е точно поощряване на повторната приложимост ", разяснява Севдалин Спасов, ръководител на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка и шеф на " М Холдинг ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР