Над 260 училища се борят за държавно финансиране за изграждане

...
Над 260 училища се борят за държавно финансиране за изграждане
Коментари Харесай

Над 260 училища се борят за финансиране за СТЕМ центрове

Над 260 учебни заведения се борят за държавно финансиране за създаване на СТЕМ центрове, оповестяват от центъра за междуетнически разговор " Амалипе ", базирайки се на оповестени при започване на юли от МОН описи с утвърдените претенденти по националната стратегия " Изграждане на учебна STEM среда ".

147 от плановите концепции са на по-малки учебни заведения с до 300 възпитаници, а 115 - на по-големи школа с над 300 възпитаници, като те са утвърдени да продължат към втори стадий на програмата. Училищата ще би трябвало да разработят цялостни планове - срокът за това е 20 дни и единствено една част от тях ще бъдат финансирани.

Програмата за създаване на СТЕМ учебна среда е една от 4-те нови национални стратегии тази година. Бюджетът й е внушителните 20 млн.лв., които би трябвало да стигнат за създаване на центрове в 100 дребни и 50 огромни учебни заведения. По нея ще се финансират няколко типа СТЕМ центъра - за нови технологии в изобретателните промишлености, за цифрови основатели и за естествени науки, проучвания и нововъведения, като плановете за тях ще би трябвало да са до 300 хил.лв. Средства са планувани и за по-малки СТЕМ кътове - кътове вид работилници, проучвателен лаборатории и класни стаи за цифрови основатели, за които учебните заведения ще могат да получат до 50 хил.лв.

Всеки център би трябвало да съдържа смяна във физическата среда (подобряване на вътрешната архитектура и обзавеждането на съществуващи пространства), технологиите, образователното наличие, методите на преподаване и ръководството на просветителния развой. Програмата е ориентирана както към учебни заведения с новаторски практики, по този начин и към такива, искащи да развият нововъведения в региона на естествените науки, цифровите технологии, математиката и инженерното мислене. Целта й да стимулира учениците към проучване на въпросните науки, да увеличи резултатите им и те в последна сметка да придобият компетентности и основни умения и настройки, насочени към практиката.

 

ИНТЕРЕС

Над 500 учебни заведения от цялата страна аплайваха за основаването на учебни STEM центрове. " Този мощен интерес беше предстоящ, заради нуждата от основаването на STEM центрове в огромен брой учебни заведения и защото програмата предлага финансиране и за така наречен " твърди " ограничения, които са особени привлекателни за учебните заведения - поправки, съоръжение и други Въпреки това още на първия стадий стана явна диспропорцията в интензивността на дребните и на огромните учебни заведения - 193 кандидатствали дребни учебни заведения против 316 огромни ", означават от " Амалипе ". Оттам са на мнение, че относително дребният брой подадени концепции от дребни учебни заведения въпреки всичко е задоволително огромен, с цел да има конкуренция и да бъдат селектирани 100 плана, като апелът на организацията към МОН е да не понижава цената на съставния елемент за дребни планове, защото включването на специфичен съставен елемент за дребните учебни заведения е едно от достолепията на националната стратегия.

 

СПЪНКИ

От " Амалипе " считат, че програмата оперира с прекомерно къси периоди. " Училищата трябваше да подадат планови концепции в границите на 20 дни, а след публикуването на листата с утвърдени концепции те имат още веднъж единствено 20 дни да приготвят същинското планово предложение. Те трябваше да приготвят планови концепции през май в изискванията на отдалечено образование, подготовка на матури и голям брой неясноти около завършването на учениците и рестартирането на план " Подкрепа за триумф ". За учебните заведения с по-малък брой учители това предстоящо се оказа възпираща композиция. Много от шефовете споделяха, че имат потребност да аплайват, само че не могат да отделят учители, които да впрегнат сили в подготовката на плана. Още повече, Националната стратегия се ползва за първи път и огромната част от учебните заведения нямаха никаква готовност за нея. Това в още по-голяма степен важи за дребните учебни заведения, които не са имали предишни опити за построяването на STEM центрове ", правят оценка от организацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР