Над 2315 от общо 4800 американски банки в момента разполагат

...
Над 2315 от общо 4800 американски банки в момента разполагат
Коментари Харесай

Половината американски банки всъщност са празни

Над 2315 от общо 4800 американски банки сега разполагат с активи на по-ниска стойност от техните отговорности, като пазарната стойност на кредитните им портфейли е с 2 трилиона $ по-ниска от посочената счетоводна стойност. Това демонстрира, който идва в най-подходящия за сходно тъмно четиво миг - безусловно часове след втория максимален банков банкрут в американската история (First Republic Bank) и няколко седмици след трети (Silicon Valley Bank).

Според специалистите забавните времена за кредитните институции зад Океана занапред предстоят. И огромна виновност за всичко това има политиката на Федералния запас, която безусловно за месеци извървя пътя от евтините пари до цялостното антиинфлационно стягане.
 JPMorgan придобива акциите на банкрутиралата First Republic Bank
JPMorgan придобива акциите на банкрутиралата First Republic Bank

Това е третата огромна американска банка, която банкрутира за два месеца

Детайли : Според цитирания от " Дейли Телеграф " отчет измежду 10-те най-уязвими банки има такава, която се счита за систематична на световно равнище и има активи над 1 трлн. $. В листата има още три неназовани огромни банки, които също би трябвало да са минавали през стрес проби.

По американските счетоводни правила те не са неплатежоспособни, само че действително са тъкмо такива - буферите им са изчерпани и разполагат с негативен капитал. " Живите мъртви " в света на банките и тиктакаща бомба при дори най-малкото терзание на вложителите - в случай че отидат да теглят депозитите си, просто няма да ги намерят.

" Страховито е - хиляди банки са потънали. Нека не се вършим, че цялата работа е единствено за Silicon Valley Bank и First Republic. Голяма част от банковата система на Съединени американски щати е евентуално неплатежоспособна ", разяснява пред английската медия проф. Амит Серу от Университета в Станфорд.
 Жилищата в Съединени американски щати са станали толкоз недостъпни, че банките са на загуба от всяка ипотека
Жилищата в Съединени американски щати са станали толкоз недостъпни, че банките са на загуба от всяка ипотека

Едно от обясненията, на които се дължи тази обстановка е спадът в жилищната интензивност

Още нещо: Потъването може да се трансформира от хипотетично в действително през идващите няколко тримесечия, в които по калкулации на Goldman Sachs ще би трябвало да се рефинансира 1 от общо сред 3 и 4 трлн. $ дълг, теглен на ниска цена по време на икономическите тласъци поради пандемията и употребен за индустриални обекти и офиси - категории, в които стартира бездънен спад. Вече финансирането е при напълно разнообразни условия и това действително събори First Republic, а не раздаването на заеми на стартъпи, отбелязва " Дейли Телеграф ".

За да не последват нейната орис, в този момент доста от дребните и междинните американски банки ще лимитират кредитирането - а по този начин стартират кредитните рецесии.
 Най-големите банкрути на банки в американската история
Най-големите банкрути на банки в американската история

Lehman Brothers, Credit Suisse и още доста образци

От друга страна : Към момента има 9 трлн. $ в негарантирани депозити. Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (FDIC) подсигурява парите в Silicon Valley и First Republic (и остави вложителите без нито цент в границите на целия процес), само че е малко евентуално Вашингтон да раздаде парашути на всички инвеститори. Освен това FDIC разполага с най-вече 127 милиарда $ активи, събрани от участващите банки - при в действителност пагубно развиване на нещата и той ще се нуждае от избавяне.

Първото тестване може би към този момент е пред нас - акциите на идната " болна " банка, PacWest, се сринаха с 11% в понеделник. Даже и да се откри (скъпо и временно) политическо решение на ликвидната рецесия, това няма да реши казуса с неплатежоспособността.
 Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в Съединени американски щати са под (вероятна) опасност от банкрут
Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в Съединени американски щати са под (вероятна) опасност от банкрут

Това е при положение, че не се вземат бързи ограничения

В прав текст: " Първопричината за тази рецесия на облигациите и банковия бранш се крие в безредното държание и порочните тласъци, създавани от Фед и Министерството на финансите на Съединени американски щати в продължение на доста години. Те доближиха кулминационната точка си в настоящия плевел преход от " ултра лесни " към " ултра сложни " пари. Те първо сътвориха лихвен риск с космически мащаб, а в този момент взривяват бомбата със закъснител ", написа английската медия.
 Доларът решително се повишава в очакване Фед да вдигне лихвите
Доларът решително се повишава в очакване Фед да вдигне лихвите

Новият началник на Японската централна банка съобщи, че разхлабената парична политика ще остане в действие

Какво следва : Според анализатора Крис Уейлън банките, пенсионните фондове и застрахователните компании държат в ръцете си 5 трлн. $ имплицитни загуби и рецесията ще върви нагоре по веригата към главните банки, до момента в който Фед не се отдръпна и не понижи лихвите със 100 базисни пункта - нещо, което няма да се случи при настоящето непрекъснато говорене за ролята на централните банки в борбата с инфлацията.

" Ужасната истина е, че централната банка на международната суперсила направи такава каша, че в този момент би трябвало да избере сред две токсини - да капитулира пред инфлацията или да допусне банковата рецесия да се разрасне до систематични размери. Тя избра банковата рецесия ", разяснява вестникът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР