Над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие,

...
Над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие,
Коментари Харесай

Над 200 пострадали от домашно насилие са получили правна помощ от мобилни екипи от адвокат и ромски медиатор в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна

Над 200 правни съвещания на дами, потърпевши от домашно принуждение, са дали юристи, вписани в Националния указател за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години.

В изгода на някои от жертвите към този момент има издадени от съда ограничаващи заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в спешни центрове и благодарение на юристите водят каузи за наставнически права. Това регистрират от Националното бюро за правна помощ (НБПП) в  Международния ден за елиминиране на насилието против дамите.

Общо 40 юристи, взаимно с ромски посредници, обикалят отдалечените обитаеми места и ромските квартали в трите области, тъй че оптимално да съкратят дистанцията с хората, които имат потребност да защитят правата си, само че не знаят по какъв начин. 

Мобилните групи са образувани от НБПП в осъществяване на план, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

„ Не са редки случаите, в които потърпевшите не възприемат като принуждение, а като форма на справедливо наказване похищенията върху тях. Една от значимите ни цели е да научим хората да разпознават насилието, да знаят правата си и да търсят отбрана “, споделиръководителят на плана адв. Диляна Гитева.

Именно това е повода да се провеждат образования в локалните учебни заведения, в които ефективно присъединяване вземат и ромските посредници, работещи по плана.

„ Националното бюра за правна помощ провежда срещи с локалните институции в Стара Загора, Варна и Велико Търново през тази година, като резултатът бе основаване на пилотен координационен механизъм в отбрана на жертвите по сексуален симптом. Така се синхронизира активността на адвокатурата, Министерство на вътрешните работи, съда, прокуратурата и обществените служби против домашното принуждение “, осведоми ръководителят на НБПП Наталия Илиева. Една от задачите е всеки сигнал за домашно принуждение, без значение къде е подаден, да бъде изпращан и на Бюрото за правна помощ, което да дефинира юрист да отива на място и да съветва потърпевшия.

С решение на НБПП от 29 юни т.г., всички юристи, които работят в районните центрове за консултиране към адвокатските колегии, могат да дават съвещания на потърпевшите от домашно принуждение и отвън центровете, на място в РПУ-тата, спешни центрове или други институции.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР