Над 200 млади лекари и студенти по медицина блокираха за

...
Над 200 млади лекари и студенти по медицина блокираха за
Коментари Харесай

Млади лекари специализанти протестираха пред здравното министерство

Над 200 млади лекари и студенти по медицина блокираха за малко булеварда пред Министерството на здравеопазването в София. Те упорстват за по-свободен избор на лечебни заведения, където да реализират специализацията си.

Повод за митинга на младите лекари е оповестената при започване на месеца изменена разпоредба за специализациите, която лимитира правото им на избор къде да специализират.

„ Ще изгоним доста хора, доста млади лекари в чужбина. Ние желаеме да си останем тук, в България, да има едно качествено опазване на здравето, само че с това ограничаване и систематизиране ще изтърван доста фрагменти в чужбина. Очакваме най-сетне да се види, че живеем в демократична страна и най-сетне министерството да спре да ни пренебрегва “, обявиха протестиращи. Под полицейска защита те за малко блокираха за малко централния бул. пред министерството.

Въпреки че един път към този момент бе редактирана наредбата за специализациите, тя е неприемлива за младите лекари, тъй като по думите им, не им дава право на избор къде да специализират.

"Трябваше да излезе с един лист, от който ние да можем да избираме, само че подобен лист няма. Няма лист тук-там, както няма лист и на специалности. Самата концепция се промени, тъй че и огромните лечебни заведения в този момент ще бъдат субсидирани. Ние имаме като цяло срещу цялата идея принудително да бъдем арестувани където и да е. Няколко са новите клаузи. Тази, която ни тормози най-вече, касае изпита ни, с който ние приключваме специализацията си. Въведен е един текст, който гласи, че в случай че не вземем този изпит, също ще би трябвало да връщаме заплатите си, което е една голяма корупционна врата ", заключи терзанията на младите експерти доктор Александра Вълчева, специализант по "Анестезиология " в болница "Пирогов ".

Младите лекари стачкуват с плакати: "Стига псевдодемокрация " и "Министър Ананиев, Вие по кое време ще си върнете заплатата? ". Те чакат министърът да ги чуе и наредбата да бъде модифицирана за следващ път.

По-рано денем Вълчева сподели пред БНР: „ Ние сме мощно "за " да се организира държавна политика по задържане на младите фрагменти тук и в действителност митингът ни е ориентиран сега главно с претенции да има такава ефикасна политика, тъй като ограниченията, които са планувани за нас, са надалеч от ограничения, които биха ни подтикнали да останем “.

Преди месец на среща с представители на здравното министерство и Българския лекарски съюз те са показали своите претенции. „ Поискахме да бъдат взети поради нашите права, нашето мнение по въпросите на наредбата, която дефинира една не дребна част от живота ни като цяло, освен професионалния и персоналния - това са към 7-8 години от нашия живот. Поискахме по този начин да бъдат формирани политиките, по този начин да бъдат направени, че ние да сме подтиквани да останем, а в действителност този акт планува нашето принудително задържане тук, което като резултат ще даде едни голям отлив на млади фрагменти от системата “, изясни доктор Вълчева.

По думите й въпросната разпоредба е задължавала три години след специализацията да се работи в утвърдено от Министерство на здравеопазването лечебно заведение, което е било планувано да е болница с недостиг на фрагменти. "Това беше концепцията на Министерство на здравеопазването, кадровата политика към дребните обитаеми места, която в следствие претърпя промени. Наредбата в настоящия ѝ тип е по-скоро ориентирана лобистки към огромните лечебни заведения, тъй като поправката в последния текст просто планува и фрагментите да остават в базата за специализация “, изясни лекарката.

Според нея е трябвало да излезе едни лист, от който младите лекари да могат да избират, само че подобен лист няма - няма лист тук-там, както няма лист и на специалности. "Както споделих самата концепция се промени, тъй че и огромните лечебни заведения в този момент ще бъдат субсидирани, а ние имаме като цяло срещу цялата идея принудително да бъдем арестувани, където и да е “, добави доктор Вълчева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР