Над 200 000 тона медицински отпадъци, голяма част пластмасови, са

...
Над 200 000 тона медицински отпадъци, голяма част пластмасови, са
Коментари Харесай

СЗО: COVID „издигна планина“от медицински отпадъци

Над 200 000 тона медицински боклуци, огромна част пластмасови, са се натрупали по целия свят вследствие на коронавирусната пандемия, оповестиха от Световната здравна организация (СЗО).

Според оценките на СЗО милиардите имунизации от началото на пандемията са генерирали минимум 144 000 тона употребявани игли, спринцовки и контейнери за медицински боклуци.

В допълнение единствено за интервала сред март 2020 година и ноември 2021 година Организация на обединените нации са доставили 87 000 тона защитно облекло.

Тестовете за ковид съдържат до 2600 спомагателни тона боклуци и 731 000 литра химически боклуци. Защитните маски за персонална приложимост не са включени в оценките, означават от СЗО.

„COVID-19 накара света да се замисли за пропуските и подценяваните аспекти на потока от боклуци и метода, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме ресурсите си за опазване на здравето през целия си живот“, съобщи Мария Нейра, началник на отдела за околна среда, изменение на климата и опазване на здравето в СЗО.

Организацията насочи апел за тактики за отбрана на хората и околната среда от погрешно изхвърлени защитни дрехи, проби и такъми за имунизация.

Още преди пандемията СЗО предизвести, че една трета от всички здравни заведения не са в положение да изхвърлят вярно отпадъците си.
Допълнителните боклуци, свързани с Ковид, съставляват риск за здравето и средата на медицинските служащи и хората, живеещи наоколо до местата, където те се изхвърлят, допълват от СЗО.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР