Над 20 служители на Главна дирекция Национална полиция са анулирали

...
Над 20 служители на Главна дирекция Национална полиция са анулирали
Коментари Харесай

Разкриха схеми за незаконно анулиране на глоби с участието на 20 полицаи

Над 20 чиновници на Главна дирекция " Национална полиция " са анулирали нелегално фишове и санкции за нарушаване на разпоредбите на пътя, съобщи на брифинг началникът на " Пътна полиция " Калоян Драганов. Към момента е открита вреда към бюджета за 70 000 лева

Служителите са употребявали личните си пароли, с цел да отбележат като разплатени наложени санкции за нарушавания, снимани посредством камерите на Министерство на вътрешните работи. Парите за санкциите обаче не са били действително разплатени. Установени са и непозволено анулирани електронни фишове от чиновници, които са нямали права за това. Има и случаи на издаване на електронен фиш за превишаване на скоростта на придвижване над 50 км./ч., което е нелегално и смекчава плануваното наказване в този случай. Образувано е дисциплинарно произвеждане против виновните чиновници. По случая е формирана кореспонденция, изпратена на Софийска градска прокуратура.

При друга инспекция са установени няколко случая с осъществени нарушавания с регистрацията на коли за облаги, които нанасят вреди на застрахователните компании. Установени са повече от 200 автомобила, регистрирани като различен вид транспортни средства за икономисване на застрахователна сума, както и моторни транспортни средства, регистрирани в положение " тотал вреда " след злополука, които нелегално в следствие са пререгистрирани като коли " в придвижване " след приемането на застрахователното обезщетение за " тотал вреда ".

За услугата виновните за нарушаванията чиновници на Министерство на вътрешните работи са взимали суми от 300лв. до 1000 лева посредством медиатори. По случая също са формирани дисциплинарни производства. Някои от уличените са излезли в дълъг болничен отпуск, с цел да избегнат предявяване на обвиняванията.

От Министерство на вътрешните работи се оплакаха от напън, целящ да дискредитира проверяващите. Преди седмици е имало посягане в дома на началника на отдел „ Пътна полиция “ към Столична дирекция на вътрешните работи Тенчо Тенев.

" Заплахите ще продължат, само че ние няма да се поддаваме и няма да спрем. Решили сме да чистим докрай, само че не може държавният отдел за регистрация в КАТ да се обърне на частно сдружение за регистрация на всевъзможни простотии. И тези нарушавания сме ги открили единствено за миналите две години, а в случай че се поровим обратно - 2018, 2019 - кой знае какво ще открием. " - сподели Тенчо Тенев.
Случаят с интонации турски водач на камион

Установени са полицейските чиновници, взели участие в инспекцията на турския лидер на камион, който беше ударен от служител на реда на Автомагистрала " Хемус ". Те са с богат професионален опит - единият работи от 1994, а другият - от 2004г. в Министерство на вътрешните работи. Двамата са дали пояснения по случая, които не подхождат на видеоматериала. След разпита им и двамата са излезли в дълъг болничен, който също се ревизира. В момента тече проучване на всички механически системи за видеозаснемане и звукозаснемане. Снети са показания и от турския водач, който е бил обект на инспекция. Той е получил опрощение от страна на Министерство на вътрешните работи. Случаят се ревизира и от Окръжна прокуратура - София.

Мерки за обезпечаване на безвредно придвижване по празниците

Над 12 000 актове и фишове за нарушаване на пътните правила са формирани през почивните дни, регистрира заместник-директорът на ГДНП старши комисар Борислав Муеров. Специализираната акция на Министерство на вътрешните работи продължава и през идващите две серии от празнични дни. Акцент се слага върху скоростта на придвижване, използването на алкохол и опиати, слагането на предпазни колани на задни седалки.

По време на великденските празници са формирани 9862 фиша и 2580 акта за определяне на административни нарушавания. 93 от издадените актове са за приложимост на алкохол над 0,5 промила, 98 акта - над 1,2 промила и 65 акта за приложимост на опиати.

За липса на предпазни колани и каски са издадени 1417 наказателни постановления, за погрешно изпреварване - 649, за неспазване на пътни знаци - 2647, за превишена скорост в обитаемо място – 16 455, превишена скорост отвън обитаемо място – 9838. Регистрирани са и 36 случая на нарушавания за системи за обезопасяване на деца, както и 355 пасажера без защитен колан.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР